Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Unikátní Centrum studijních pobytů v Českém Krumlově bude dokončeno v dubnu 2016

Přednáškové sály a ubytovací kapacity pro frekventanty intenzivních studijně rekreačních pobytů z tuzemských i zahraničních univerzit vzniknou v budově Sloupové síně na krumlovském zámku. O co jde? O unikátní projekt Centrum studijních pobytů, jehož realizaci zahájil Národní památkový ústav.

„Cílem projektu je nejen stavební a památková obnova dlouho nevyužívaného a historicky zajímavého objektu bývalé Sloupové síně, ale zároveň atraktivní a funkční rehabilitace pro zcela nové využití - pro poznání, bádání a studium. Mimořádné hodnoty místa, památky UNESCO Český Krumlov, nesmějí být vnímány jen jako turistická atraktivita a podnikatelský potenciál, ale musí být i poznávány, studovány a musí být o ně pečováno,“ uvádí kastelán krumlovského zámku Pavel Slavko.

Ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec zmínil, že studijní a badatelský potenciál centra je chápán jako adekvátní a vhodná protiváha masového turistického ruchu. „Která navíc do Českého Krumlova může přilákat co nejširší spektrum studijních oborů, jež by mohly těžit z bohaté nabídky českokrumlovského regionu,“ dodává.

Finančně náročný projekt se může uskutečnit díky dotaci z Finančních mechanismů EHP 2009 - 2014 v prioritní ose Zachování a revitalizace kulturního a přírodního dědictví. Celkové náklady dosáhnou více než 32 milionů korun. „80 procent je hrazeno z uděleného grantu a 20 procent finančních prostředků ze státního rozpočtu,“ doplňuje Josef Masaryk, administrátor projektu a vedoucí Odboru správy a prezentace kulturního majetku Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Součástí projektu bude stavební a památková obnova, revitalizace interiérů a exteriérů objektu Sloupové síně, která tak bude zpřístupněna. Přínosů ale bude daleko více, ať už se jedná o nová pracovní místa, publicitu a tak dále.

Jaká budou témata Centra studijních pobytů? „Tematicky se centrum zaměří na problematiku správy, obnovy a rozvoje památky UNESCO, stejně jako na otázky týkající se kultury a venkova v Čechách a střední Evropě. Tato témata jsou lákavá pro řadu uměleckých škol a domácích i zahraničních univerzit, které již mnoho let usilují o možnost poznávacích studií s pobytem v místě,“ podotýká Pavel Slavko.

Za zmínku určitě stojí, že se na zrealizování projektu, který by měl být dokončen v dubnu příštího roku, budou podílet jak české univerzity, tak i zahraniční. Kromě nich se zapojí město Český Krumlov a Nadace barokního divadla.

„Díky partnerské spolupráci s norskou univerzitou se Centrum studijních pobytů stane prvním oficiálním středoevropským centrem pro studium rozvoje venkova. Prohloubí se také dosavadní již desetiletá spolupráce s prestižní kanadskou univerzitou Dalhousie v oblasti kulturních středoevropských studií. Naváže se na již proběhlé kurzy v zámecké knihovně, archivu, depozitářích či barokním divadle,“ zmiňuje mluvčí památkářů Jitka Skořepová.

Budovu Sloupové síně naleznete na prvním zámeckém nádvoří - nalevo od Červené brány.

V Českém Krumlově se toho letos chystá více. Novinkou bude od května zpřístupněná Kovárna na první zámeckém nádvoří. Turisté dokonce uvidí i práci samotného kováře. Turisty jistě potěší i Konírna na pátém nádvoří, která se veřejnosti otevře v druhé polovině sezóny.

Štítky Centrum studijních pobytů, zámek, Český Krumlov, Sloupová síň, studium, projekt, univerzita, Národní památkový ústav, Světové dědictví UNESCO, České Budějovice, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní Centrum studijních pobytů v Českém Krumlově bude dokončeno v dubnu 2016  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.