Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

U zápisů hraje hlavní roli trvalé bydliště

Zápisy do prvních tříd základních škol začaly! Rodiče čekají dramatické chvíle, kdy nebudou mít jistotu, zda škola, kterou si vybrali, jejich potomka přijme. Do lavic se totiž chystá velmi silný ročník a o některé školy je obrovský zájem.

„Předpokládám, že k zápisu se dostaví přibližně 1300 budoucích prvňáčků. Je velmi pravděpodobné, že stejně jako v minulých letech jich dvacet procent nenastoupí z důvodu odkladu povinné školní docházky,“ uvedl náměstek primátora Martin Maršík.

Podle jeho slov město zřizuje čtrnáct škol. Alternativou pro rodiče pak mohou být školy jiných zřizovatelů - například Církevní základní škola či ZŠ waldorfská. Je však nutné dodat, že i o tyto školy je velký zájem.

„Byli jsme u zápisu na Církevní základní škole a dětí tam bylo opravdu hodně. Syn všechny úkoly zvládnul, tak uvidíme, jestli se na školu dostane. Bude to i o štěstí, protože přetlak byl velký a ne všichni budou přijati,“ poznamenal jeden z tatínků.

Největší zájem je každoročně o ZŠ Dukelská, která je díky své poloze v blízkosti centra dobře dostupná. „Velký zájem rodičů je i o další školy, například ZŠ Grünwaldova, ZŠ Kubatova, ZŠ O. Nedbala, které jsou sportovně zaměřeny. Na ZŠ Rožnov a ZŠ Suché Vrbné se soustředí zájem rodičů o umístění dětí především díky nové výstavbě rodinných domů. Obecně se dá říci, že vyhledávanými školami jsou ty, jež mají dobrou dostupnost pro rodiče i jejich potomky,“ zmínil Martin Maršík.

Otázkou je, co je hlavním kritériem pro přijetí. Podle slov Martina Maršíka evidenční údaj o trvalém pobytu, nikoliv aktuální místo bydliště. Vliv má ale například také to, zda již na škole máte jedno dítě.

Ačkoliv se do prvních tříd chystá plno žáků, je možné, že se leckde dostane i na děti, které nejsou z krajského města. Záleží, zda má škola dostatečnou kapacitu.

„Jedná se zejména o ZŠ Máj I, ZŠ Máj II a ZŠ Baarova. Zkušenosti z loňského roku jsou takové, že byly do českobudějovických škol přijaty nejen všechny děti z příslušných školských obvodů, ale i z okolních obcí,“ dodal náměstek Maršík.

Zajímavá jsou čísla ohledně kapacity škol. Nejvíce žáků pojme ZŠ Bezdrevská (1080). Druhou největší školou je ZŠ O. Nedbala (1000). Na opačné straně tabulky stojí ZŠ Rudolfovská (100), ZŠ Vl. Rady (125) a ZŠ Novohradská (125).

Podle studie odboru školství, která je zveřejněná na stránkách města, je největším problémem nerovnoměrná naplněnost kapacit ve městě, kdy jsou některé školy narvané k prasknutí, zatímco další mají volných míst dostatek.

Do budoucna se každopádně předpokládá, že počet školáků bude růst, a to i z důvodu výstavby satelitních městeček v okolí krajské metropole.

Hlavní vlna zápisů nastane ve čtvrtek 22. ledna a o den později. Promyslete si důkladně, kam svého potomka umístíte. Některé školy jsou zaměřeny na jazyky, jiné na sporty či hudbu. Volba je tak velmi důležitá.

A nezapomeňte si pak s sebou vzít rodný list dítěte, doklad o bydlišti dítěte a případně doklad o povolení odkladu školní docházky. Hodně štěstí!

Štítky zápisy do základních škol, České Budějovice, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Předpokládal bych, že bez ohledu na místo kde bydlí, dají všichni nadšenci pro multikulturu a vzájemné obohacování různými etniky, své děti do škol, které jim to "obohacení" složením žactva umožní. Ono není nad to, místo planých keců, přejít k činům a na vlastní koži si vyzkoušet, jak to soužití s "obohacovači" skvěle funguje. Celkem lituju děti z okolních vesnic, na které často zbyde místo jen ve škole kam místní z dobrých důvodů nechtějí. I když nové zkušenosti, jako dostat vši, naučit se víc sprostých slov než prezident a to vše už v první třídě, je také obohacení, i když asi ne takové o které by rodiče stáli.

Středa, 21. ledna 2015, 13:50Odpovědět

U zápisů hraje hlavní roli trvalé bydliště  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.