Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Student se chystá na dvě vrcholné vědecké soutěže

Osmnáctiletý student Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích (ČAG) se chystá na dvě vědecké vrcholné soutěže. Ondřej Vošta ve středu řekl, že projektem o půdní biologii, studiem potravních vztahů chvostoskoků, se pokusí uspět v mezinárodním klání Svět mladých vědců.

Vošta obdržel Cenu Učené společnosti České republiky a v Bruselu změří síly s projekty evropských studentů. V květnu ho potom čeká díky vítězství v republikovém kole Expo science Amavet obdobné mezinárodní klání v celosvětovém měřítku na soutěži v americkém Pittsburghu.

„Samozřejmě, že tam jedu především za dalším poznáním, ale jsem také logicky soutěživý, takže chci uspět,“ řekl před cestou do Bruselu Ondřej Vošta. Ten se věnuje biologii a přírodním vědám už od dvanácti let. S projektem mu pomáhali i vědci z Ústavu půdní biologie Akademie věd v Českých Budějovicích. Na projektu pracoval dlouhé hodiny, a když se v loňském roce dozvěděl, že postoupil na světové finále do spojených států, neustal.

„Udělal jsem ještě hodně práce, takže doufám, že to bude stačit,“ přeje si student. Přírodní vědy jsou jeho velkým koníčkem, a tak v nich má i své velké vzory. „Určitě mezi ně patří chemik profesor Antonín Holý, který vyvinul zatím nejúčinnější léky na AIDS,“ prozradil Vošta.

Studenta čeká také maturita a jeho volba po střední škole je jasná. „Chtěl bych jít na medicínu a pak se budu rozhodovat dál,“ dodal mladý vědec.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky soutěž, Ondrej Vosta, projekt, biologie, České Budějovice, Brusel, Světová výstava, Česko, Akademie věd České republiky, Pittsburgh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student se chystá na dvě vrcholné vědecké soutěže  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.