Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ředitelé škol a zástupci firem se sešli u kulatého stolu

Třicet představitelů jihočeských středních technických škol a strojírenských firem se sešlo u prvního kulatého stolu, který uspořádalo Technické a vzdělávací konsorcium Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

„Účast předčila naše očekávání. Jen se tak ale potvrdilo, že řešíme živé téma, že odborné školy a podniky hledají platformu, kde komunikovat a řešit věci, které je pálí,“ říká Ludmila Opekarová, předsedkyně konsorcia a prorektorka VŠTE pro praxi a vnější vztahy.

Právě propojení vysokého a středního školství s firemní sférou a zlepšování výuky technického vzdělávání je jedním z cílů konsorcia, které vzniklo letos v dubnu.

„Pro nás je důležité, abychom byli s technickými školami v bezprostředním kontaktu, a toto je jedna z možností. Bez toho bychom těžko získávali kvalifikované mladé lidi,“ říká Marie Veselá, vedoucí personálního útvaru ZVVZ GROUP. Zástupce zde měly i další významné strojírenské firmy jako Motor Jikov Group nebo Jihostroj Velešín.

Ředitelé středních odborných škol z Tábora, Písku, Strakonic, Českých Budějovic, Jindřichova Hradce, Milevska, Velešína a Českých Velenic diskutovali další možnosti rozvoje technického vzdělávání například zapojením do výzkumných a vzdělávacích výzev a projektů ministerstva školství nebo využitím projektů a potenciálu VŠTE a její Katedry strojírenství nebo Katedry jazyků.

„Chceme-li u dětí a žáků vzbuzovat zájem o technické obory, musíme je zaujmout a nabídnout jim něco navíc. A v tom chce konsorcium středním odborným školám v kraji pomáhat. Udělali jsme zde opravdu důrazný krok kupředu,“ uvedla Ludmila Opekarová a zmínila zvyšování matematických a jazykových znalostí nebo stavbu modelu závodního vozu Formule 1.

Technické a vzdělávací konsorcium VŠTE se veřejnosti poprvé představí na výstavě Vzdělávání a řemesla v listopadu na českobudějovickém Výstavišti. Členové konsorcia jsou zváni i na mezinárodní konferenci Defekty budov, která se uskuteční na VŠTE rovněž v listopadu, nebo na říjnový Jobfair VŠTE.

Zároveň konsorcium pracuje na přípravě Letní školy 2014, věnované rozvoji technické vzdělanosti studentů.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky echnické a vzdělávací konsorcium Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích, VŠTE, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, České Budějovice, Marie Calma, ZVVZ GROUP, a.s., Velešín, Motor Jikov, Formule 1, Ministerstvo š

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelé škol a zástupci firem se sešli u kulatého stolu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.