Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radnice od září nafoukne dětem školky

Také máte budějcké maminky problémy s vaší ratolestí a s tím, kam bude chodit do školky? Také si vždy o letních prázdninách lámete hlavu, komu svěřit své děti, když jsou školky zavřené? Tak tyto podobné otázky už budou možná brzy minulostí. Proč?

Radnice totiž plánuje, že školky v Budějovicích udělá nafukovací. S nadsázkou samozřejmě. Nový školský zákon už totiž umožňuje městům, aby na jedno místo v mateřské škole chodilo více dětí, ale s kratší dobou docházky. Caparti se tak mohou ve třídách mezi sebou prostřídávat.

„Dříve toto nebylo možné, proto  jsme se rozhodli, že vypracujeme dva různé způsoby, jakési pilotní projekty, které chceme vyzkoušet pro nový školní rok 2012/2013,“ vysvětluje náměstek budějovického primátora Petr Podhola. „Inspirací byla naše vnímavost vůči nedostatku míst v mateřských školách. Ale zda něco podobného vyzkoušejí  také v jiných městech, nevíme. Naší snahou je využít v maximální možné míře všech zákonných možností,“ dodává náměstek Podhola.

Město tak spustí tři projekty. Prvním z nich bude stěžejní a bude právě počítat s tím, že se děti budou v jedné třídě střídat. Jedna polovina ze čtyřiceti dvou předškoláčků půjde do školy dopoledne a druhá pak zase odpoledne. Tento projekt vyzkouší radnice ve dvou vybraných mateřských školách ve městě. „Chceme od září vyzkoušet, že by dítě chodilo například jeden týden do školky jen v pondělí, úterý a středu, druhý týden pak pouze ve čtvrtek a pátek.“

Kromě toho se maminky mohou těšit na otevřená zařízení v době letních prázdnin. „Nebude tam prodleva ani týden, vždy bude alespoň někde otevřeno,“ dělá Podhola radost rodičům.

Druhým způsobem, jak jde zvýšit počet míst v budějovických školkách, je stavět nové. „Příklady, kdy vytváříme zcela nová místa, jsou v mateřské škole L. Kuby a školce Staroměstská. A nyní nově zahajujeme projekt dalších padesáti nových míst formou modulové kontejnerové přístavby na mateřské škole K. Štěcha,“ uvádí náměstek.

Radnice také vyhlásila grantový program ve výši půl milionu korun, které mají za cíl podpořit takzvané miniškolky či mateřská centra. „Ve městě je letos osm set osmdesát pět předškoláků. Počítáme se zhruba sto sedmdesáti odklady. Je to ale skutečně jen hrubý odhad, konkrétní čísla se mohou hodně lišit. V tu chvíli by bylo v Budějovicích přibližně sedm set patnáct míst pro nové děti,“ uzavřel Petr Podhola.

Štítky mateřská škola, Petr Podhola, České Budějovice, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice od září nafoukne dětem školky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.