Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prvňáčky čeká v pondělí velký školní debut

Start nového školního roku se nezadržitelně blíží. Do čtrnácti budějckých základních škol nastoupí v pondělí 1070 prvňáků, to je o 70 více než v loňském roce. Pro nový školní rok se v Budějcích otevře celkem 47 prvních tříd, nejvíce v ZŠ Bezdrevská a ZŠ Pohůrecká, kde jich bude po pěti.

ČTĚTE TAKÉ: První den školního roku bude MHD pro všechny zdarma

Vybavit školáka potřebnými pomůckami bývá finančně náročné jak pro rodiče, tak i pro školu. Proto město i tentokrát, stejně jako v loňském roce, přispěje na každého žáka první třídy částkou 400 korun.

„Tuto částku obdrží škola, do níž žák nastupuje. Prvňáčci tak dostanou z městské poklady celkově přes 400 tisíc korun,“ konstatoval náměstek primátora pro školství a sociální věci Petr Podhola.

„Ukazuje se, že dětí přibývá, například v roce 2010 nastupovalo do prvních tříd 879 dětí. Celková kapacita škol ve městě by měla být i do budoucna dostatečná, ale mohou nastávat případy, kdy není možné umístit budoucího žáka do konkrétní preferované školy,“ poznamenal Podhola.

Prvňáčky přivítají první školní den od osmi hodin představitelé města - primátor Juraj Thoma v ZŠ Máj II a právě náměstek primátora Petr Podhola v ZŠ Máj I.

První den ve škole se žákům pokusí zpříjemnit i hráči extraligového mužstva Volejbalového klubu České Budějovice, kteří zahájí vyučování na ZŠ Oskara Nedbala. Žáky přijdou přímo do třídy pozdravit Jan Kuliha, Michal Kriško, Filip Habr a Tomáš Fila.

Všichni malí, ale i velcí školáci si pak mohou od 13 hodin užít zábavné odpoledne nazvané První den po škole. V parku Háječek zahraje hudební skupina Myš Maš, která si připravila spoustu dětských písniček a samozřejmě i tanec. Legraci si školáci užijí i se soutěžemi, s workshopy se školní tematikou, na diskotéce či na dopravním hřišti s elektrovozítky.

Prvňákům pomůže bezpečnostní kufřík

Každý ze zhruba sedmi tisíc prvňáků na jihu Čech dostane na začátku letošního školního roku takzvaný bezpečnostní kufřík. Stane se tak v rámci projektu Bezpečně do školy i ze školy, jehož iniciátorem je Jihočeský kraj s Jadernou elektrárnou Temelín ze Skupiny ČEZ. Cílem je zvýšit ochranu dětí na ulici.

„Kromě vyučovacích pomůcek a dalších drobností v něm děti najdou i předměty s reflexními prvky, jako například pásku či samolepky, které si mohou přilepit či připevnit na oděv, kolo, tašku, ruku nebo i nohu,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola, který zavítá v první školní den do Jindřichova Hradce.

„Součástí kufříku je i časopis Pastelka se stručným návodem doplněným obrázky, jak mají děti chodit po chodníku i silnici, jak se chovat na ulici a co je důležité vědět před jízdou v autě, v autobusu, ve vlaku či na kole tak, aby co nejvíce chránily své zdraví,“ dodal hejtman.

Po přilbách malým cyklistům, bederních pásech pro lyžaře a bezpečných brankách pro mladé fotbalisty je to již čtvrtý společný projekt Jihočeského kraje a společnosti ČEZ zaměřený na bezpečnost malých Jihočechů.

Opravy a rekonstrukce

O prázdninách se tradičně opravují školní budovy. Různé rekonstrukce se nevyhnuly ani českobudějovickému regionu, obnovy letos spolkly okolo 75 milionů korun.

K největším akcím patří například výstavba nové školní jídelny v ZŠ a MŠ J. Š. Baara za 12,8 milionu korun. „Stavba by měla být hotova do konce kalendářního roku. Stravu do nové výdejny bude dodávat školní jídelna U Tří lvů, v současné době se děti stravují v jídelně v Rudolfovské ulici,“ uvedl ředitel školy Vladimír Čunát.

Na ZŠ Máj I byla provedena první ze dvou etap rekonstrukce vzduchotechniky ve školní jídelně, výše investice přesáhne něco málo přes šest milionů korun. „První etapa je hotová, druhá se bude dodělávat v následujícím roce. Jede se podle harmonogramu, dokonce se stihla i jedna část navíc, která se měla dělat až ve druhé etapě. Rekonstrukce rozhodně nemá žádný vliv na stravování či kvalitu stravy,“ popsal Luboš Staněk, ředitel ZŠ Máj l, která vaří i pro ZŠ Máj II a ZŠ waldorfská.

Významnou realizací je i stavba nové mateřské školy v ulici Kubatova pro 65 dětí za devět milionů korun a také přestavba sociálního zařízení při MŠ K. Štěcha, díky níž může vzniknout dalších 16 nových míst.

Dobrou zprávou je také výstavba nových jeslí v ulici Čéčova s kapacitou 22 míst. „Zájem rodičů značně převyšuje možnosti jeslí. Měli jsme celkem 76 žádostí,“ pověděla Jiřina Dudová, ředitelka Jeslových a azylových zařízení České Budějovice.

ČTĚTE TAKÉ: Do nových jeslí v Čéčově ulici bude docházet 22 dětí

Vyučování v prvním pololetí skončí ve čtvrtek 30. ledna 2014. Období školního vyučování ve druhém pololetí bude ukončeno v pátek 27. června 2014.

  • podzimní prázdniny: úterý 29. října 2013 - středa 30. října 2013
  • vánoční prázdniny: sobota 21. prosince 2013 - neděle 5. ledna 2014
  • pololetní prázdniny: pátek 31. ledna 2014
  • jarní prázdniny: pondělí 10. února 2014 - pátek 14. února 2014
  • velikonoční prázdniny: čtvrtek 17. dubna 2014 - pátek 18. dubna 2014
  • hlavní prázdniny: sobota 28. června 2014 - neděle 31. srpna 2014

Štítky začátek školního roku, školy, České Budějovice, Petr Podhola, rekonstrukce, mateřská škola, kufr, ČEZ, Oskar Nedbal, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvňáčky čeká v pondělí velký školní debut  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.