Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet nemocných stále roste. Na některých školách vyhlásili chřipkové prázdniny

Epidemiologická situace na jihu Čech je stále horší. Oproti minulému týdnu vzrostl počet nemocných o dalších více než 16 procent. Relativní nemocnost v kraji je tak již na hodnotě 2315, epidemický práh je přitom 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Nemocnice jsou stále uzavřeny pro návštěvy, se zákazy přicházejí i další zařízení a na některých školách vyhlašují chřipkové prázdniny.

„Vzhledem k čtyřicetiprocentní nemocnosti v základní škole a sedmdesáti procentní nemocnosti v mateřských školách vyhlašuji po dohodě s krajskou hygienickou stanicí, dětskou lékařkou a zřizovatelem takzvané chřipkové prázdniny,“ vydal oficiální prohlášení ředitel ZŠ a MŠ Křemže Jiří Tham.

Chřipkové prázdniny v Křemži začnou v pondělí 9. února a potrvají do 13. února. „Navazující jarní prázdniny pak poskytují dostatek prostoru pro přerušení rozvinuté epidemie a ozdravění celé oblasti.“ Uzavřena v tomto týdnu byla i MŠ a ZŠ Neznašov.

A co České Budějovice? „Nemocnost je podprůměrná, chřipková epidemie se nám zatím vyhýbá,“ uvedla například Ludmila Pokorná, ředitelka MŠ Pražská.

Na ZŠ a MŠ Nerudova viróza řádí hlavně na druhém stupni. O nic dramatického se ale podle slov ředitele Zbyňka Trmala nejedná. „Akorát v jedné třídě nám zbylo jen šest, sedm žáků. Normálně se ale učí podle plánu. Co se týká prvního stupně, tak tam je situace v klidu. Předpokládám, že to do jarních prázdnin zvládneme.“

Jarní prázdniny v Českých Budějovicích startují 16. února.

Co se týká uzavření dalších zařízení, tak od soboty bude uzavřeno Centrum sociálních služeb Staroměstská České Budějovice. Na návštěvu nemůžete také do Domova pro seniory Chvalkov či Domova pro seniory Horní Stropnice. V pondělí se pro návštěvy uzavře i Vazební věznice České Budějovice.

Zákaz návštěv nadále trvá ve všech jihočeských nemocnicích, dále v Domově důchodců Hluboká nad Vltavou, Domově pro seniory Domovinka - Diakonie Blanka Písek či Psychiatrické léčebně Lnáře.

Kvůli nemocem se ruší i některé kulturní akce. Například v klubu Velbloud se v sobotu měl uskutečnit koncert vítězů soutěže kapel. Byl však přeložen na náhradní termín, který je v jednání. Provozovatelé klubu ale upozorňují, že připravují na sobotu náhradní program, který by měl zůstat ve stylových mantinelech původní akce.

Pozor by si v těchto dnech měli dávat hlavně chronicky nemocní lidé, starší osoby a také děti. Právě v kategorii dětí do 5 let věku je nemocných nejvíce - 6491 na 100 tisíc. Největší nárůst (33,8 procenta) pak v uplynulém týdnu zaznamenala věková kategorie 25 až 59 let - 1154 na 100 tisíc obyvatel. V Jihočeském kraji zemřel kvůli chřipce první člověk, primárně ale měl chronickou chorobu.

Odborníci také upozorňují, že je lepší se v těchto dnech vyhýbat přelidněným místům a důsledně dodržovat hygienu.

Štítky nemocnost, Jihočeský kraj, chřipka, chřipkové prázdniny, epidemie, návštěva, Česko, jarní prázdniny, České Budějovice, mateřská škola, Krajská hygienická stanice, domov pro seniory, Křemže, Ludmila Pokorná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nemocných stále roste. Na některých školách vyhlásili chřipkové prázdniny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.