Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O některé školy mají rodiče takový zájem, že svým dětem přepisují trvalé bydliště

Nejvíce dětí za několik posledních let se letos dostavilo k zápisům do 1. tříd v Českých Budějovicích. Když nahlédneme do statistik, nabídne se nám zajímavé srovnání. Například zatímco letos v září do první tříd nastoupí 1221 dětí, v roce 2010 jich bylo pouze 879.

Letošní zápisy do prvních tříd jsou již minulostí, nutno dodat, že tak dramatický průběh dlouhé roky neměly. O tom, že se před některými školami stály fronty již den před vypuknutím zápisů, se toho napsalo plno. Pojďme se ale ohlédnout za jednotlivými oblastmi. O které školy byl zájem, kde je naopak volno, čím jsou specifické?

Centrum města

Zatímco ZŠ Kubatova a ZŠ Dukelská praskají ve švech, volno je stále na ZŠ J. Š. Baara. Město uvádí, že je nedostatečný zájem hlavně o pracoviště v Nové ulici.

Oblast Lidické třídy a Rožnova

V této oblasti se nachází ZŠ Matice Školské, ZŠ Grünwaldova a ZŠ L. Kuby. O všechny tyto školy je velký zájem. Jsou naplněné, takže mohou přijímat jen omezený počet žáků. Zajímavostí je, že o ZŠ Matice Školské mají zájem hlavně rodiče z okolních obcí či jiných částí města. Za zmínku určitě také stojí, že ZŠ Grünwaldova je zaměřena sportovně - na fotbal a hokej. Pro žáky, kteří se těmto sportům věnují, je rezervována část kapacity školy.

Pražské sídliště

O sloučené školy ZŠ Nerudova a ZŠ Čéčova byl letos velký zájem, a to hlavně mezi rodiči z okolních obcí. Kapacita byla dostačující.

Sídliště na levém břehu Vltavy

Do této oblasti spadají obě školy na Máji, které mají dostatečnou kapacitu, a to i přesto, že zde probíhá výuka mimořádně nadaných žáků a také zde sídlí ZŠ Waldorfská. ZŠ Bezdrevská je naplněna, ale i nadále schopna přijímat veškeré děti ze svého školského obvodu. To samé platí i o ZŠ O. Nedbala.

Suché Vrbné

Zde se nachází jen jedna škola, a to ZŠ Pohůrecká, která má velké spádové území. Také tato škola je naplněna na maximum, žáky z okolních obcí tedy přijímat nemůže. „V letošním roce ještě může rozšířit svou kapacitu úpravou vnitřních prostor na konečný stav 850 žáků a uspokojit všechny zájemce i z obce Srubec. V dalších letech to ale již možné není,“ uvádí město ve studii.

Školy s 1. stupněm

Ve městě se nachází také několik škol, které nabízejí jen výuku do 5. ročníku. Největší zájem je každoročně o ZŠ a MŠ Vl. Rady v Mladém. I tato škola je tak na hranici kapacitních možností.

Závěry

A jaké jsou závěry z letošních zápisů? I nadále pokračuje trend, kdy rodiče přepisují trvalé bydliště svých dětí do školského obvodu, o který usilují. Několik desítek rodičů tak letos učinilo u ZŠ Dukelská. Město má tento postup vypozorovaný i u ZŠ L. Kuby, ZŠ Grünwaldova a ZŠ Pohůrecká.

Celková kapacita škol k 31. března je 10615 žáků. Od 1. září 2015 bude větší o 50 míst, která vzniknou na ZŠ Pohůrecká. K 1. září město předpokládá, že nastoupí 8426 žáků, dá se tedy říct, že kapacita škol bude dostačující - volných míst by mělo být 2236. „Tato místa jsou ale zejména na školách na sídlišti Máj, kde je část těchto míst pronajata ZŠ Waldorfské, ZŠ J. Š. Baara a ZŠ Nerudova. Ostatní školy jsou v podstatě naplněny a mohou přijímat pouze počet žáků, jaký zároveň ze škol odchází.“

Rok 2015 2014 2013 2012 2011 2010
Zápis 1533 1429 1344 1263 1155 1055
Odklad 200 256 207 194 220 167
Nástup 1221 1089 1070 1040 887 879
Odklad 16,38 % 23,51 % 19,45 % 18,65 % 24,80 % 20,02 %

Součty odkladů a nástupů jsou nižší z důvodů duplicit zápisu na více školách, které stále více narůstají. Ještě v roce 2012 byly v minimální výši.

Štítky školy, zápis, rodiče, děti, první třída, odklad, základní škola, České Budějovice, Kuba, Rožnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O některé školy mají rodiče takový zájem, že svým dětem přepisují trvalé bydliště  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.