Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náměstí v Budějcích a v Týně ovládne fyzika

Fyzika rozhodně není zbytečnou součástí školních osnov. Naopak. Každý den se setkáváme s praktickým využitím fyziky a dalších technických věd.

Přesvědčit se o tom mohou díky vzdělávacímu Spolku VĚTEV a Skupině ČEZ na vlastní oči žáci základních škol, studenti středních škol a gymnázií, ale i zájemci z řad široké veřejnosti na hlavních náměstích v Českých Budějovicích a v Týně nad Vltavou.

Zábavnou formou prezentované fyzikální experimenty budou k vidění ve středu 25. června na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. a ve čtvrtek 26. června na vltavotýnském náměstí Míru. Dvouhodinový programový blok začíná vždy v 9, 11, a ve 13 hodin. Fyzika u Samsona a Fyzika na Míru nabídne každému něco zajímavého, přičemž řadu praktických pokusů a ukázek si mohou návštěvníci sami vyzkoušet.

„Naším cílem je vědu a techniku polidštit a popularizovat. V posledních letech citelně klesl zájem o studium technických oborů a my se snažíme pomoci tento trend svými aktivitami zvrátit. Loňský nultý ročník projektu Fyzika u Samsona měl velký ohlas jak mezi školami, tak mezi veřejností i odborníky. Díky příspěvku a podpoře Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ můžeme tuto akci letos realizovat hned na dvou místech. Jsem přesvědčen, že podobné projekty motivují k novému zájmu o vědecké a technické obory,“ říká jednatel a zakládající člen Spolku VĚTEV - VĚda  a TEchnika pro Veřejnost, učitel fyziky a informatiky na Základní škole Ludvíka Kuby v Českých Budějovicích a technik specialista na Katedře aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Jan Proll.

S nedostatkem absolventů technických učebních oborů, středních a vysokých škol se potýkají prakticky všechna tuzemská průmyslová odvětví. Elektroenergetika není výjimkou. Skupina ČEZ proto věnuje podpoře technického vzdělávání velkou pozornost.

„Jaderná energetika je oborem, který potřebuje dostatek kvalifikovaných pracovníků trvale. Z důvodu generační obměny si své odborníky v návaznosti na požadované kvalifikace musíme připravovat v dostatečném předstihu,“ připomíná mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Aktivity Skupiny ČEZ v oblasti rozvoje technického vzdělávání jsou velmi rozmanité a přímo či nepřímo zasahují celé spektrum škol. Pro středoškoláky energetici pořádají Jadernou maturitu, o prázdninách mohou vysokoškoláci strávit dva týdny na Letní univerzitě v Jaderné elektrárně Temelín. Během pravidelných besed mají možnost diskutovat s odborníky z Temelína žáci základních a studenti středních škol.

V rámci jihočeského regionu investuje Skupina ČEZ do podpory technického školství přibližně čtyři miliony korun ročně. Například temelínská elektrárna přímo podporuje třináct středních škol v kraji, kterým pomáhá pořídit moderní vybavení odborných učeben a laboratoří či speciální výpočetní techniky pro výuku fyziky, chemie a biologie.

Štítky fyzika, Fyzika u Samsona, Fyzika na Míru, Spolek VĚTEV, Skupina ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, Týn nad Vltavou, ČEZ, střední škola, Náměstí Přemysla Otakara II., Ludvík Kuba, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí v Budějcích a v Týně ovládne fyzika  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.