Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na jazyky není nikdy příliš brzy

Zhruba do tří let věku dítěte se podle odborníků všechny jazykové vjemy ukládají do stejné oblasti mozku. V důsledku toho je dítě schopné naučit se s přirozenou lehkostí jakýkoliv jazyk, se kterým mu umožníme pravidelně a systematicky přicházet do styku. Na první kontakt s angličtinou tedy není nikdy příliš brzy!

Začněte už od miminka

Stejně jako je tomu v případě mateřského jazyka, děti nasávají zvuky, melodii, intonaci a rytmus každého jazyka daleko dříve, než jsou schopny mluvit. „Pokud dítěti tento první pasivní kontakt umožníme včas i s angličtinou, bude to znamenat obrovský náskok pro přirozené osvojení si i této druhé řeči,“ vysvětluje Barbora Tošenovská, metodička výuky anglického jazyka a dlouholetá lektorka programu Helen Doron English, v rámci kterého se společně s rodiči učí anglicky už tříměsíční miminka.

Nejpřirozenějším způsobem učení se je hra

Je velice důležité, aby ve zvoleném jazykovém kurzu hrály hlavní roli tanec, zpěv, divadélka, soutěže, hry a jiné zábavné aktivity. Jednotlivé činnosti se musí velice rychle střídat, protože malé děti se nevydrží soustředit příliš dlouho. Potřebují vždy jen jednu činnost, aby svou pozornost udržely. „Je nesmírně důležité, aby podněty cílily na všechny smysly dítěte a aby dítě za každý sebemenší úspěch obdrželo pozitivní zpětnou vazbu, která dokáže vzbudit jeho další zájem o výuku,“ vysvětluje uznávaná psycholožka Jitka Douchová.

Klíčem k úspěchu je každodenní kontakt s jazykem

„Snažíme se simulovat domácí prostředí u bilingvních párů, proto jsou nedílnou součástí výukových materiálů ke kurzům Helen Doron English poslechová CD a animovaná DVD, díky kterým jsme schopni zaručit každodenní kontakt dítěte s angličtinou,“ uvádí Barbora Tošenovská. Helen Doron English rovněž nabízí množství doplňkových možností domácího procvičování, například hry určené pro tablety a smartphony, interaktivní učebnice nebo zábavně-poučný online portál.

Nejlepší jsou malé skupinky

Ve školách učitelé často nemají prostor věnovat se dětem jednotlivě a v souladu s jejich individuálními potřebami. Při doučování jeden na jednoho může být ale malý žák vystaven přílišné míře pozornosti, být ve stresu a bez možnosti vydechnout si. „Ideální jsou malé skupinky 4 až 8 dětí, které kombinují výhody individuálního přístupu s interakcí mezi ostatními žáky,“ radí metodička.

Díváme se dopředu

Dítě v učení jazyka postupuje nejrychleji, pokud na sebe látka systematicky navazuje a metoda výuky zůstává jednotná. „Příčinou řady těžkostí ve škole často bývá neustálé střídání učitelů a učebnic. Dítěti tak chybí kontinuita a jsou na něj kladeny neustále nové a jiné nároky. Jednotlivé kurzy Helen Doron English na sebe systematicky navazují a umožní tak dítěti plynule pokračovat a rozvíjet své získané jazykové znalosti,“ vysvětluje Barbora Tošenovská.

Chcete se i vy na vlastní oči přesvědčit, že nikdy není příliš brzy začít s výukou druhého jazyka? Přijďte se podívat do některého z center Helen Doron English.

Helen Doron English je předním inovativním vzdělávacím systémem, který od roku 1985 poskytuje exkluzivní vzdělávací programy a kvalitní výukové materiály pro děti od 3 měsíců do 19 let. Metoda Helen Doron je založena na pravidelném opakovaném poslechu a pozitivním upevňování již nabytých znalostí. Učí jazyk kombinací vizuálních, auditivních a pohybových vjemů. Děti se zároveň naučí být kreativními a celoživotními studenty. Jednou z hlavních předností konceptu je šíře a návaznost nabízených kurzů.
V České republice bylo první z výukových center otevřeno v září 2004 v Opavě. V současné době funguje po celé České republice více než 90 poboček, do kterých za výukou dochází více než 5500 dětí.

Více informací o pobočkách a možnostech zápisu na www.helendoron.cz.

PR text

Štítky Helen Doron English, angličtina, cizí jazyk, děti, metodika, výuka, Helen Doron, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jazyky není nikdy příliš brzy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.