Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

My všichni budějckou Grünwaldovkou povinní...

...nadhodit tašku na záda, projít skleněnými dveřmi, seběhnout schody ve vestibulu, další dveře a přes ´spojovačku´ do šatny a pak koridorem dlouhé chodby do pavilonu, do třídy. Už 45 let tenhle každodenní rituál absolvují a absolvovali všichni, kteří chodili nebo chodí do budějcké Základní školy Grünwaldova.

Grünwaldovka slaví v tomto roce 45 let od prvního oficiálního otevření svých dveří. Byla dostavěna v roce 1967 a její výstavbě předcházela zajímavá změna projektu. Původně byla budova školy vyprojektována o několik metrů blíž k Pabláskově ulici, ale protože by musel být pokácen tehdy v Budějcích vzácný strom – katalpa, musel být projekt změněn a hlavní budova školy vyrostla vedle stromu, který tam roste dodnes.

Za 45 let prošly třídami, chodbami a lavicemi Grünwaldovky tisíce žáků a desítky pedagogů. Škola patřila a patří k nejlepším ve městě a k jejímu věhlasu přispěl i fakt, že z jejích sportovních, především hokejových a fotbalových tříd, vyšli sportovci známých jmen. Jmenujme například hokejisty Václava Prospala, Václava Nedorosta, Norberta Krále, fotbalisty Tomáše Sivoka, Davida Lafatu a mnohé další.

Sama škola prošla zejména v několika posledních letech výraznými změnami a modernizací. Pod vedením ředitele Jana Maurenze a v současné době Vladimíra Caldra byly realizovány velké úpravy a inovace. K nejvýznamnějším patří zateplení hlavní budovy, nové hřiště s umělým povrchem, nový objekt školní družiny, rekonstrukce školní kuchyně a mnoho dalších změn.

Změny a celkovou historii školy představí u příležitosti 45. výročí výstava, která bude zahájena již zítra, tedy v úterý 31. ledna od 10 hodin ve výstavní síni budějcké radnice. Fotografie, diplomy, poháry a další exponáty, dokumentující proměny školy v čase čtyřiceti pěti let, budou pro všechny absolventy, současné žáky, rodiče a veřejnost vystaveny do 15. února.

Přijdete zavzpomínat, grünwaldováci?

Štítky Václav Prospal, Václav Nedorost, Tomáš Sivok, České Budějovice, Norbert Král, David Lafata, Vladimír Caldr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

My všichni budějckou Grünwaldovkou povinní...  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.