Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Historická událost: VŠTE otevřela obor Strojírenství

Jihočeské vysoké školství se v pondělí dočkalo historické události. Na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích začala výuka nového oboru Strojírenství. Jde o zlomový okamžik. Žádná vysoká škola v kraji se dosud nikdy výchovou strojních odborníků nezabývala.

Do letního semestru nastoupilo na denní bakalářské studium 44 prvních studentů. Ti v minulých týdnech úspěšně absolvovali přijímací řízení a zápis do studia.

Zahájení výuky v letním semestru již běžícího akademického roku umožňuje zákon o vysokých školách, neboť nový obor VŠTE akreditovala vloni na podzim. Akreditaci přitom škola připravovala již téměř od svého založení. Podařilo se jí to ale až nyní.

„Strojírenství je velmi těžkým a pro výuku složitým oborem. Kromě profesorů a docentů v akademickém sboru jsme na přípravě spolupracovali s odborníky z praxe. Museli jsme připravit materiálně technické zázemí v podobě laboratoří a místností pro praktickou výuku, zajistit pro studenty praxi v podnicích. To chce samozřejmě svůj čas. Nyní se ale už plně soustředíme na kvalitu výuky a na přípravu odborníků, kteří budou ihned uplatnitelní na trhu práce,“ říká Marek Vochozka, rektor VŠTE.

Studijní program zahrnuje teoretické základy matematiky, fyziky, statiky, kinematiky, dynamiky, základy podnikové ekonomiky. Ve druhém a třetím ročníku je studium zaměřené na základy počítačem podporované konstruování a technologie výroby.  Ve třetím roce pak studenty čeká praxe zaměřená na strojírenské technologie, obrábění a zkoušení a vlastnosti materiálů ve firmách, kde budou dělat i bakalářské práce.

„Jde o plnohodnotné bakalářské studium. Prostor nám dává i zatím čtyřletá akreditace,“ uvádí docent Štefan Husár, garant oboru a vedoucí Katedry strojírenství VŠTE.

Marketingový průzkum, který VŠTE pravidelně již několik let provádí v regionu, ukázal, že největší zájem mají zdejší průmyslové podniky, s výjimkou samotných strojařů, o technology a konstruktéry. Tímto směrem se chce škola orientovat.

„To je role profesně orientovaných polytechnických škol. Studenti získají vědomosti z tvorby technické dokumentace, zásady konstruování jednoduchých i složitějších konstrukcí, technologie tváření, slévání i obrábění. Pak je na nich, zda půjdou hned do práce nebo se na něco specializují v navazujícím magisterském studiu. Dělat úzkou specializaci už v bakalářském studiu by nebylo dobře. Strojírenství je široce spektrální, s řadou technologií o materiálech, zpracování, vlastnostech, složení,“ dodává docent Husár.

Podle Miroslava Dvořáka, generálního ředitele MOTOR JIKOV Group, je nový obor výzvou i pro jihočeské firmy. „Při akreditačním řízení jsme škole poskytli potřebné garance a jsme na to hrdí. Nedostatek technických profesí je v jižních Čechách akutní a je velkou škodou, že se zde Strojírenství nepodařilo akreditovat dříve. Ale i tak to je pro zdejší průmysl skvělá informace. My jsme spolupráci s VŠTE velmi otevření a její dobří studenti u nás budou mít dveře otevřené,“ uvedl Miroslav Dvořák.

„Pokud se VŠTE podaří změnit současný zažitý stav, kdy středoškoláci za dalším studiem technických oborů, z našeho pohledu hlavně strojírenství, odcházejí mimo kraj a zpátky na jih Čech se už vracejí jen málo, budu to považovat za úspěch,“ uvádí Ilona Walnerová, vedoucí lidských zdrojů Jihostroje Velešín.

Prostor k uplatnění se tak nabízí i absolventům středních průmyslových a odborných škol například z Velešína, Strakonic či Českých Budějovic, s nimiž VŠTE spolupracuje.

VŠTE nyní usiluje o stavbu centralizovaných laboratoří pro nový obor Strojírenství, které mu mají vytvořit odpovídající zázemí. Včetně přístrojového vybavení půjde o investice v řádech milionů korun.

V pondělí Vysokou školu technickou a ekonomickou rovněž navštívil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který vystoupil s přednáškou Konkurenceschopnost a exportní politika ČR. Na ní pak navázala diskuse se studenty. Těch na přednášku přišly zhruba dvě stovky.

Napsal Zdeněk Zuntych, tiskový mluvčí VŠTE v Českých Budějovicích
Foto: Petr Oros

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická, VŠTE, České Budějovice, obor Strojírenství, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, vysoká škola, studium, technologie, Miroslav Dvořák, Česko, Marek Vochozka, Martin Kuba, Velešín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická událost: VŠTE otevřela obor Strojírenství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.