Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do nových jeslí v Čéčově ulici bude docházet 22 dětí

Zcela nové jesle určené pro děti ve věku od dvou do tří let se na začátku září otevřou v budějcké Čéčovce. Ke stávajícím městským zařízením v ulicích Emila Pittera a Karla Štěcha s kapacitou sto dětí tak přibyde zrekonstruovaný prostor pro dalších dvaadvacet capartů.

Jesličky vznikly v prostoru, kde už dřív fungovalo jednotřídní předškolní zařízení, později se tam scházeli senioři. „Museli jsme předělat úplně všechno - od sociálů, přes výměny příčky a oken, došlo i na zateplení objektu,“ vyjmenovala úpravy Jiřina Dudová, ředitelka městské příspěvkové organizace Jeslová a azylová zařízení. Náklady na rekonstrukci a pořízení vybavení činily 2,3 milionu korun.

Celkem přišli na červnový zápis do jeslí v Čéčovce rodiče 76 dětí, přijato ale mohlo být k naplnění maximální kapacity jen dvaadvacet. „Jedním z mnoha kritérií bylo trvalé bydliště jednoho z rodičů v Českých Budějovicích, a také skutečnost, zda jsou rodiče zaměstnáni. Přihlášky dětí, které dovrší věk tří let před zahájením školního roku, už také nemohly být akceptovány,“ vysvětlila Dudová.

„Jde o zcela nově vybudované zázemí, které zvyšuje počet míst pro nejmenší děti a usnadní tak dospělým návrat do pracovního poměru. V roce 2010 přitom byla původní kapacita jeslí zřizovaných městem jen 75 míst. Postupné navyšování začalo o rok později,“ řekl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Zařízení v Čéčově ulici bude v budoucnu nabízet i jednodenní hlídání. „Při volné kapacitě jsou do jeslí na jeden den v týdnu přijímány děti, jejichž rodič pobírá rodičovský příspěvek,“ konstatoval Podhola s tím, že bude možné využít pravidelného i nepravidelného hlídání.

Tyto formy lze kombinovat a pečující rodič nepřichází o nárok na výplatu příspěvku. V minulém roce jich využilo 194 rodičů a z hlídání přešlo 71 dětí na trvalé umístění.

„V Čéčovce ale s hlídáním určitě nezačneme hned v září. Nějaký čas dětem trvá, než se v novém prostředí zadaptují. Volnou kapacitou je myšlena doba, kdy některé z nich bude nemocné. Když nám jeho rodiče nahlásí, že bude dva týdny doma, tak až potom tam můžeme někoho vzít na hlídání,“ uvedla ředitelka Jiřina Dudová a dodala, že jesle E. Pittera a K. Štěcha zavedou hlídání od 1. října.

Štítky jesle Čéčova, Čéčova ulice, jesličky, České Budějovice, Karel Štěch, Emil Pitter, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do nových jeslí v Čéčově ulici bude docházet 22 dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.