Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budějcká VŠTE dokončila projekt, který umožňuje studovat i lidem s hendikepy

Po dvou a půl letech dokončila Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích projekt Studium na VŠTE bez bariér, který vytvořil podmínky, aby ji mohli navštěvovat i talentovaní mladí lidé se zrakovým, sluchovým, pohybovým nebo jiným znevýhodněním jako je dyslexie nebo dysgrafie. Začal v červenci 2012 a vyšel na 16,5 milionů korun. Jeho bilancování byla dnes věnována i závěrečná konference.

„Udělali jsme obrovský kus práce a stali se doslova školou bez bariér. Těch technických i těch lidských. Velmi si toho ceníme,“ říká Lukáš Kučera, manažer projektu financovaného především z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, dotovaného Evropskou unií a rozpočtem České republiky.

Škola stavebně upravila vchody do budov, vybudovala prostorově vyhovující výtah, otevřela speciální poradenské centrum a pořídila vhodné studijní a výukové materiály a didaktické a kompenzační pomůcky, včetně braillské tiskárny a řádku nebo notebooků se speciálním software. A také zřídila vyhrazené parkoviště a v kampusu odpovídající orientační značení. Těmto studentům umožňuje absolvovat povinnou semestrální odbornou praxi v prostorách školy a pomáhá jim i při hledání uplatnění na trhu práce.

„Škol, které takto komplexně, tedy i včetně přípravy akademických pracovníků, řeší potřeby znevýhodněných studentů, není mnoho. Možná i proto, že přesně a cíleně tyto potřeby určit je poměrně složité. O to víc nás to těší,“ dodává Kučera.

Speciální multimediální studijní materiály, kombinující mluvené slovo, obraz, snímkové prezentace a elektronický text, zahrnují na 50 předmětů z ekonomiky a řízení, stavebnictví, technologie dopravy či strojírenství. Každý materiál přitom prošel recenzi odborníků z praxe. Součástí projektu je i prezentace na sociální síti Facebook a na webu školy s videonápovědou.

Kvalifikované odhady počítají, že na škole bude až 250 studentů s nějakým typem znevýhodnění. Zatím jich služby poradenského centra využívá asi pět desítek. V něm si mohou například domluvit termín ústních zkoušek, prodloužení termínů odevzdání seminárních prací nebo půjčování speciálních studijních pomůcek a textů.

„Pro handicapovaného člověka to jsou všechno velmi složité úkony. Ten projekt je k nám velmi vstřícný. I proto jsem na této škole rád,“ říká Arnošt Petráček, český paralympionik a posluchač oboru Ekonomika podniku.

Napsal Zdeněk Zuntych
Tisková zpráva

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická, České Budějovice, VŠTE, VŠTE bez bariér, projekt, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Lukáš Kučera, materiál, Evropská unie, Česko, Arnošt Petráček, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká VŠTE dokončila projekt, který umožňuje studovat i lidem s hendikepy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.