Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na EDUCAnetu se učí český jazyk moderně a efektivně

PR článek

Síť soukromých středních škol EDUCAnet, jejíž jedna škola se nachází i v centru Českých Budějovic, se už několik let prezentuje moderní výukou. Ta se vyznačuje jednak používáním moderních technologií ­- studenti mají místo učebnic a sešitů notebooky či tablety, jednak malým počtem studentů ve třídách a moderními výukovými metodami. Učitelé této sítě moderních škol ale vědí, že technika a internet není všechno. “Snažíme se vzít si z tradiční výuky, nejnovějších metod vzdělávání i alternativních škol to nejlepší a přizpůsobit to naší myšlence moderní školy,” říká ředitelka školy Jaroslava Dědková. Příkladem může být český jazyk.

“Výuce českého jazyka a literatury přikládáme velkou důležitost v obou oborech: gymnáziu i  střední odborné škole,” pokračuje ředitelka školy. “Studenti mají 4 hodiny českého jazyka  týdně, jednu hodinu věnujeme vždy gramatice a pravopisu, protože zjišťujeme, že současná  generace dětí má s gramatikou značné problémy. Navíc k nám do základní i střední školy  kvůli individuálnímu přístupu, moderním metodám a e­learningu přichází žáci se specifickými  poruchami učení či s poruchou autistického spektra,” zakončuje ředitelka školy.    

Výuka české gramatiky má tedy v rozvrhu nezastupitelné místo, stejně jako hodina slohu.  Na většině škol převládá i dnes tradiční pojetí výuky češtiny. Hodiny českého jazyka pak  bývají ve velké většině dějiny literatury, což jsou seznamy spisovatelů a děl, a jednou za  čtvrt roku diktát a slohovka. V EDUCAnetu se věnují procvičování českého pravopisu a  gramatiky systematicky každý týden, v hodinách slohu a tvůrčího psaní si s vyučujícím  studenti čtou profesionální i amatérské texty, společně si o nich povídají, stejně jako poté o  vlastních textech a slohovkách.    

“Snažíme se, aby na všechno studenti přišli sami, tím se toho totiž nejvíc naučí. Proto  například společně rozebíráme novinářské články i texty z odborné literatury, studenti si pak  styl takových textů snadno osvojí, “ vysvětluje učitel českého jazyka, “krátké texty píšeme  každý týden, větší slohy jednou za tři týdny. Studenti musí být neustále aktivní a něco tvořit,  jen tak se naučí napsat kvalitní text, a v úzkém spojení s hodinami gramatiky si tak velice  dobře osvojí i pravidla českého pravopisu.”   

Styl práce učitelů ještě komentuje ředitelka školy: “Na všechny naše učitele klademe v tomto  ohledu vysoké nároky. Musí své výukové metody neustále posouvat kupředu a hledat nové  cesty k tomu, jak studenty učit lépe a efektivněji. Výuka češtiny je pouze jedním z příkladů.”   

Zda má tato moderní výuka smysl, si můžou učitelé EDUCAnetu ověřit například při  pravidelném studentském hodnocení výuky. Každého půlroku je učitel podroben hodnocení  svých studentů.   

“I když to možná vypadá jako hloupost, je to velmi zajímavá zpětná vazba,” říká učitel  českého jazyk. “Čas od času také publikuji své poznatky na stránkách Asociace  středoškolských češtinářů a udržuji se tak v neustálém kontaktu se svými zkušenějšími  kolegy. Velmi mi to v mé práci pomáhá, protože nejhorší je se zastavit a učit pořád stejně. Ještě větší pokroky se snažíme dělat v hodinách literatury, ale o tom snad jindy,” dodává  češtinář.

Štítky educanet, český jazyk, čeština, ředitel školy, literatura, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na EDUCAnetu se učí český jazyk moderně a efektivně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.