Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Studovat můžete i s poruchou učení nebo zrakovým postižením. Českobudějovická technika nabízí bezbariérové prostory a individuální přístup

PR článek

Už několik let se může českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická pyšnit titulem Škola bez bariér. A to jak stavebně, tak i svým přístupem ke studentům. Kromě zdí, které překážely výstavbě rampy nebo výtahu, totiž boří i stereotypy, předsudky a komunikační bariéry, které se týkají lidí se zdravotním hendikepem. Škola jim nabízí individuální přístup v cestě za lepším životem. Jedním z nejznámějších studentů, který využívá služeb Informačně poradenského centra, je i známý plavec Arnošt Petráček.

Kristýna Ludwigová, vedoucí Informačně poradenského centra (IPC), se na VŠTE stará průběžně o patnáct studentů. Jeden trpí zrakovým postižením, další poruchou učení či postižením pohybového aparátu. Každý má trochu jiné vzdělávací potřeby, každý z nich je ale schopen studovat a vystudovat. Stačí k tomu jen trochu lidského pochopení a pomoci.

„Snažíme se usnadňovat integraci studentů do akademického prostředí, ať už se jedná o studenty se zrakovým, sluchovým nebo pohybovým postižením stejně jako o ty se specifickými poruchami učení jako je dyslexie, dysgrafie, dysortografie nebo narušenými komunikačními schopnostmi, psychickými poruchami či chronickými somatickými onemocněními,“ vysvětluje Ludwigová.

Existuje velká řada postižení a stupňů postižení. Každý student proto potřebuje individuální přístup, díky kterému můžou dostudovat desítky mladých lidí, kteří by jinak stáli na okraji společnosti. „Naše služby nespočívají jen v tom, že například studentům s poruchou zraku poskytujeme notebooky se specifickými programy, dáváme jim víc času na závěrečné testy nebo odevzdání seminárních prací. Navíc vždy přihlížíme k jejich postižení. Pomáháme jim se sestavováním individuálního studijního plánu a s řadou dalších potřeb, které při studiu na vysoké škole mají,“ dodává vedoucí centra.

Práce v IPC není jen o aktuálních radách a pomoci studentům. Je i o tom být skutečnou oporou. I proto se pracovníci centra oblekli na Mezinárodní den porozumění autismu do modré barvy, která je pro toto onemocnění symbolická. Jedním z jejich studentů je totiž autista.

Asi nejznámějším studentem Vysoké školy technické a ekonomické, který služeb Informačně poradenského centra využívá, je paralympijský vítěz a mnohonásobný světový plavecký rekordman Arnošt Petráček. I jemu dokáže škola na míru přizpůsobit podmínky ke studiu.

Vysokou můžu studovat jen díky přístupu, kterého se mi na VŠTE dostalo. Opravdu si toho vážím. Lidé, kteří by chtěli studovat, ale kvůli svému postižení si netroufají, by to měli zkusit. Stejně jako jsem to zkusil já a moji spolužáci. Určitě nebudou litovat,“ říká Petráček.

Jeho slova podtrhuje i student třetího ročníku denního studia oboru Konstrukce staveb Pavel Schafelhofer. Ten je na semestrální praxi v českobudějovické stavební firmě STRABAG, a díky spolupráci mezi školou a firmou si tu našel i budoucí zaměstnání. „Potřebuji trochu více času na soustředění, a proto dělám zkoušky a píšu testy v Informačně poradenském centru. Díky nim mohu v pohodě studovat stavařinu, která mě baví a bude i mým povoláním. Na začátku jsem samozřejmě měl pochybnosti, že nebudu schopný studium zvládat. Ale opravdu se není čeho bát. Mám to vyzkoušené,“ usmívá se budoucí stavař.

Služeb Informačně poradenského centra využívá průběžně kolem patnácti studentů. Kapacita je dostatečná a je možné vyjít vstříc i dalším studentům včetně těch zahraničních, například v rámci výměnného programu ERASMUS. Už při vyplňování elektronické přihlášky mohou uchazeči o studium na VŠTE uvést své specifické vzdělávací potřeby, což jim hned na začátku usnadní integraci do akademického prostředí.

Štítky VŠTE, IPC, Arny Petráček, studium, Arnošt Petráček, vysoká škola, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, paralympijské hry, Program Erasmus, Strabag

Studovat můžete i s poruchou učení nebo zrakovým postižením. Českobudějovická technika nabízí bezbariérové prostory a individuální přístup  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.