Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na základních školách roste zájem o výuku ruštiny. Favoritem je stále angličtina

Čím dál tím více žáků se na základních školách učí ruský jazyk. Jejich počet se za deset let zvýšil zhruba pětkrát. Loni mělo ruštinu zhruba 52 tisíc dětí z celkového množství přibližně 791 tisíc školáků, kteří se učí cizí jazyk.

Zatímco ve školním roce 2007/2008 se podle Českého statistického úřadu učilo rusky na základní škole 1,3 procenta dětí, loni to bylo 6,6 procenta. Za deset let jde o nárůst o zhruba 43 tisíc dětí z původních přibližně 9100. Loni chodilo na ruštinu 52 002 školáků, tedy zhruba šestinásobek původního počtu.

Ruština je třetím nejoblíbenějším jazykem po angličtině a němčině, jejíž popularita rovněž roste. Počet školáků, které se učí německy, stoupl od školního roku 2007/2008 do loňska asi o třetinu. V důsledku demografického vývoje se zvedl také celkový počet dětí, tento nárůst ale nebyl tak veliký. Za deset let přibylo v základních školách dohromady asi deset procent žáků.

Německy se loni v základních školách učilo kolem 22 procent školáků, což bylo zhruba 176 tisíc dětí. Výuku německého jazyka podporují svými prohlášeními i zástupci zaměstnavatelů, kteří často poukazují na to, že na trhu práce chybí lidé se znalostí němčiny. Žádaná je zejména u zájemců o povolání v technických oborech.

V posledních letech výrazně vzrostla rovněž obliba španělštiny, která loni poprvé předčila francouzštinu. Téměř všichni žáci základních škol se nejpozději od třetí třídy učí anglicky. Někteří začnou s angličtinou již v první třídě. Povinná sice angličtina není, ale škola by ji měla nabízet přednostně. Pokud rodiče zvolí pro své dítě jiný cizí jazyk, mohou později narazit na potíže s návazností výuky při přechodu na jinou školu. Angličtinu tak loni mělo kolem 786 tisíc z celkového počtu asi 791 tisíc žáků základních škol, kteří se učili cizí jazyk.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky průzkum, Český statistický úřad, cizí jazyk, základní škola, výuka, angličtina

Na základních školách roste zájem o výuku ruštiny. Favoritem je stále angličtina  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.