Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské střední školy postrádají mladé učitele

Jihočeské střední školy trpí nedostatkem mladých učitelů. Podle statistiky za letošní rok pokrývali učitelé ve věku do 34 let jen desetinu z celkového objemu výuky. Více než 55 procent hodin na středních školách nyní podle něj vedou učitelé ve věku nad 50 let. Stárne hlavně populace učitelů odborných předmětů. Mezi mladými pedagogy není o tuto pozici příliš velký zájem.

Nedostatek učitelů pro odborné obory z nastupující generace se postupně zvyšuje. „Jedná se o předměty zaměřené na strojírenství či elektrotechniku. Ze všeobecně vzdělávacích předmětů postrádají školy zejména učitele cizích jazyků, matematiky a fyziky," uvedl Jiří Moravec z odboru školství jihočeského krajského úřadu.

Nyní na středních školách zřizovaných Jihočeským krajem působí více než 2800 učitelů. K optimálnímu stavu jich chybí asi stovka. Podle analýzy však v horizontu pěti let bude podstav až o 300 pedagogů. Úbytek způsobí fakt, že řada starších učitelů odejde do důchodu.

Podle ředitele českobudějovické střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické Jaroslava Koreše se situace může v nejbližších letech stát neudržitelnou. „Na odborné předměty máme 28 učitelů. Do tří let z nich bude 14 v důchodovém věku. A to už někteří teď v důchodu jsou a přesluhují," uvedl.

Školy podle něj těžko shánějí učitele na odborné předměty proto, že jim nemohou nabídnout odpovídající podmínky. Koreš uvedl, že absolventi vysokých škol s technickým zaměřením raději zamíří do komerční sféry. „Nástupní plat je 26 tisíc korun. Firmy jim dají mzdu od 40 tisíc do 70 tisíc korun," řekl.

Také ostatní regiony postrádají učitele na odborné předměty. „Výjimkou je snad Královéhradecký kraj. Tam krajský úřad mimo běžné mzdy přispívá učitelům na odborné předměty dalších 10 tisíc korun navíc. To je asi cesta, jak situaci vyřešit," uvedl Koreš.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, škola, učitelé, střední škola, Jiří Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské střední školy postrádají mladé učitele  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.