Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Povolání věděc: Jihočeská univerzita vydala knihu o dobrodružství přírodovědy

Povolání přírodovědec. Tak se jmenuje nová kniha, kterou napsal Marek Kerles ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Jihočeské univerzity. Díky knize se čtenář dozví víc o práci dnešního přírodovědce a zároveň dostane odpovědi na otázky, kterými se dnešní přírodověda zabývá.

„Především jsem chtěl na základě mnoha rozhovorů s vědci představit přírodovědu jako obor, který na rozdíl od jiných oborů dnes zůstává stejně úžasným dobrodružstvím jako před staletími. Ani moderní technologie na tom nic nezměnily. A to je právě na přírodovědě z mého pohledu laika to nejpřitažlivější,“ uvedl autor knihy Marek Kerles.

V knize například popisuje, jak se vědci na Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity (PřF JU) snaží odhalit tajemství „nestárnoucích rypošů“, zkoumají možnosti léčby lidí pomocí parazitů, snaží se porozumět „řeči stromů“ v tropických pralesích nebo zkoumají dosud neznámé organismy, vytažené z hlubin oceánu.

„Nejen vědci, ale i studenti českobudějovické Přírodovědecké fakulty se dnes mohou a také skutečně podílejí na výzkumu, který má celosvětový význam. A to je podle mého názoru další specifikum přírodovědy v porovnání s jinými obory,“ uvedl Kerles. Podle proděkana PřF JU Václava Hypši je kniha určena především středoškolským studentům, kteří uvažují o studiu některého z přírodovědných oborů na vysoké škole. A chtějí se dozvědět, co je během studia může čekat a jaké možnosti se jim nabízejí po jeho absolvování. „Myslím ale, že v knize je řada dosud málo publikovaných zajímavostí z přírodovědy úplně pro každého,“ uvedl Hypša.

Přírodovědecká fakulta, která knihu vydala, ji zdarma nabídne k volnému využití všem středním školám zřizovaným Jihočeským krajem, i soukromým gymnáziím v jižních Čechách. Od Nového roku si ji budou také moci lidé půjčit ve všech pobočkách Jihočeské vědecké knihovny a v Akademické knihovně Jihočeské univerzity. Pokud by si chtěl někdo knihu koupit, dostane ji za cenu 150 korun v pokladně PřF JU.

Foto Jihočeská univerzita

Štítky kniha, Povolání vědec, přírodověda, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, Jihočeská vědecká knihovna, dobrodružství

Povolání věděc: Jihočeská univerzita vydala knihu o dobrodružství přírodovědy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.