Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vědci ukážou svou práci veřejnosti. Odvážlivci se mohou podívat i do chovu klíšťat

Už příští pondělí odstartuje 18. ročník největšího českého vědeckého festivalu – Týden vědy a techniky Akademie věd ČR. V Budějcích tak bude možné navštívit Biologické centrum AV ČR, které pořádá dny otevřených dveří a nabízí přednášky pro středoškoláky.

Parazitologický ústav Biologického centra Akademie věd nabízí návštěvu Laboratoře elektronové mikroskopie, kde si návštěvníci mohou prohlédnout jedny z nejzajímavějších a také nejdražších vědeckých přístrojů na Biologickém centru - elektronové mikroskopy. Pomocí nich vědci zkoumají organismy velikosti v řádu nanometrů. Zájemci o vědu si tak mohou prohlédnout třeba sací ústrojí klíštěte, oko komára, povrch vlasu, spóru plísně, nebo třeba roztoče. Odvážlivci se mohou podívat i do chovu klíšťat, kde se celoročně uchovávají živá klíšťata pro výzkum.   

Ve čtvrtek a pátek si i na ostatních pracovištích Biologického centra na Branišovské ulici i v ulici Na Sádkách návštěvníci budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je být vědcem. Například si hledat brouky pomocí vysílaček, pomocí termokamery budou zjišťovat, jak dýchá rostlina, dále si vyzkouší, jak se analyzuje DNA, jak se zkoumá chmel, aby se zvýšil podíl léčivých látek, a připravena je také ukázka hmyzu ze sbírek Entomologického ústavu.

V areálu Na Sádkách, kde sídlí Hydrobiologický ústav a Ústav půdní biologie, čekají na návštěvníky ukázky a úkoly, týkající se půdy a vody. Kromě půdních a vodních mikroorganismů zde budou moci prozkoumat třeba zooplankton, nebo si prohlédnout ryby. Naučí se také, jak se zjišťuje tvrdost vody a co vše lze vyčíst z bahna.

Veškerý program Biologického centra je zdarma, je však nutné se předem registrovat.

Štítky biologické centrum, věda, den otevřených dveří, Akademie věd, klíště, Biologické centrum AV ČR, Týden vědy a techniky AV ČR, České Budějovice, Entomologický ústav, Hydrobiologický ústav, Ústav Půdní Biologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci ukážou svou práci veřejnosti. Odvážlivci se mohou podívat i do chovu klíšťat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.