Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VŠTE a Biologické centrum v Českých Budějovicích se poprvé zapojí do Noci vědců

Bojíte se tmy, hmyzu, parazitů nebo šílených vědců? Přijďte se na půdu největší jihočeské vědecké instituce (ne)bát s vědou. Letos poprvé Biologické centrum otevírá své brány při tradiční celoevropské akci Noc vědců. A stejně tak se mezi třemi desítkami míst, v nichž se zítra v Česku uskuteční Noc vědců, poprvé objeví také Vysoká škola technická a ekonomická. Tam si zájemci vyzkouší například drsnoměr, tvrdoměr a budou mít možnost získat svůj portrét termokamerou.

„Chceme veřejnosti představit nové laboratoře, které se postupně rozšiřují o další nové laboratorní přístroje. Dohromady už jde o zařízení za desítky milionů korun a zjednodušeně řečeno, máme se čím pochlubit. Současně ale chceme ukázat, že technika může být i zábavná a má široké uplatnění,“ říká Vojtěch Stehel, prorektor pro komercionalizaci a vnější vztahy Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích. 

Noc vědců na VŠTE (17 - 22 hodin):
Jací jsme a co s tím? (opakování po 45 minutách) Vyplňte si vybraný osobnostní psychotest a získejte informace o jeho zpracování a anonymní vyhodnocení. Jsme zapálení průběžně, místnost H015) Měření teploty různými metodami včetně termovize. Bonusem je možnost získat svůj portrét termokamerou se zasláním snímku na e-mail. Poznávej dotykem (po 15 minutách, H016) Měření na 3D přístroji s ukázkami měření různých strojírenských komponentů. Jste tvrďáci? Tak si to u nás změřte (průběžně, H017) Seznámení s tvrdoměrem, s možností vyzkoušet si práci, soutěž v odhadu tvrdostí jednotlivých vzorků. Řídíme cestovku od stolu (po 60 minutách, místnost E2) Vyzkoušejte, jaké to je, když se řídí cestovní kancelář. Musíte rozhodovat o výběru zemí, programu a ceně zájezdů Jsme drsňáci? Vyzkoušíme po 30 minutách, H017) Na drsnoměru se bude zkoušet několik materiálů, kde si soutěžící mohou tipnout jejich pevnost v tahu.

Centrální laboratoře VŠTE v kampusu v Okružní ulici 517/10 v

Českých Budějovicích budou otevřeny zítra, v pátek 5. října, od 17 do 22 hodin.

Lidé zde uvidí, a zkusit si budou moci, práci se špičkovým 3D skenerem nebo termovizí, poznají prostředí virtuální reality, seznámí se s měřením tvrdosti, CNC stroji nebo trhačkou materiálů a řadou pozoruhodných strojů a přístrojů, které běžně slouží k výuce studentů technických oborů a výzkumné práci akademických pracovníků.

Děti v roli vědců si budou moct vyzkoušet například výrobu mýdla. Na akci tak může skutečně zavítat každý bez rozdílu věku.

Přijďte se (ne)bát s vědou do Biologického centra

Bojíte se tmy, hmyzu, parazitů nebo šílených vědců? Přijďte se na půdu největší jihočeské vědecké instituce (ne)bát s vědou. Letos poprvé Biologické centrum otevírá své brány při tradiční celoevropské akci Noc vědců. Vstup je zdarma.

Noc vědců v Biologickém centru (17 - 22 hodin): 
Dobrodružné pátrání po amuletu vědění
Komentované ukázky živého hmyzu
Komentovaná výstava tasemnic, červů a dalších parazitů
Včelařská show
Zábavné experimenty a kvízy Promítání krátkých dokumentárních filmů
Slavnostní odhalení Mikrária

„Biologické centrum Akademie věd České republiky pustí všechny zájemce do spletitých chodeb a budov v areálu na Branišovské ulici 31 v Českých Budějovicích zítra, v pátek 5. října, od 17 do 22 hodin," zve na zajímaou akci referentka publicity Daniela Procházková z Biologického enra Akademie věd České republiky.

Noc vědců, letos věnovanou sto letům české vědy, pořádají vysoké školy, vědecká pracoviště, science centra i nemocnice.

V Českých Budějovicích je do Noci vědců kromě VŠTE a Biologického centra Akademie věd České republiky zapojena rovněž Jihočeská univerzita. 

Populární akce Noc vědců vznikla v roce 2005 z podnětu Evropské komise, aby popularizovala vědu a osobností vědců a také bořila mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených jen v laboratořích. Proto má veřejnost možnost vidět nejen vědce a jejich zábavné pokusy, ale i slyšet jejich přednášky nebo se zapojit do soutěží.

Autoři | Foto bc.cas.cz

Štítky vzdělání, společnost, VŠTE, Noc vědců, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, hmyz, parazitismus, vysoká škola, laboratoř, Česko, Akademie věd České republiky, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VŠTE a Biologické centrum v Českých Budějovicích se poprvé zapojí do Noci vědců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.