Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejtmanka začínala jako kantorka v Chyškách. Ředitelkou školy tam je její bývalá žákyně

Do třídy proměněné v osadu malých indiánů v podání prvňáků ze Základní školy v Chyškách zavítala jihočeská hejtmanka Ivana Stráská při pondělním zahájení nového školního roku. Ve škole v malé obci na Písecku hejtmanka začínala svou někdejší kantorskou dráhu a ředitelku tam navíc dělá její bývalá žákyně Monika Bardová.

„Když jsem nastoupila na místo hejtmanky, dala jsem si za cíl, že budu během zahájení nového školního roku navštěvovat malé venkovské školičky. Mají totiž rodinnou atmosféru a myslím si, že dětem pro jejich pocit domova, vlasti a toho, kam patří, dávají více než ty velké školy, kde to ostatně ani není možné. Proto jsem tentokrát zvolila Chyšky, kde jsem ostatně zažila svou první kantorskou štaci, na kterou dodnes velice ráda vzpomínám. A kromě toho tu ředitelský post zastává má bývalá žákyně,“ uvedla s úsměvem Stráská.

Na to, jak se se současnou hejtmankou setkala již ve školních lavicích, má prý ředitelka školy Monika Bardová krásné vzpomínky. „Byla mojí učitelkou na základní škole a nakonec mě právě ona motivovala k tomu, že jsem si zvolila jako povolání právě kantořinu,“ zavzpomínala.

Bardová zároveň vysvětlila, proč prvňáci dorazili do třídy s čelenkami ozdobenými péry a ve třídě stálo i malé teepee. „Děti jsme letos vítali v indiánském duchu, protože už celý zápis i přípravné kurzy jsme pojali po indiánsku,“ sdělila.

První až devátou třídu v Základní škole v Chyškách, kde žije zhruba 1100 obyvatel, navštěvuje celkem 106 žáků, z toho sedmnáct prvňáků. Všem hejtmanka Jihočeského kraje přivezla dárek, a to sportovní potřeby do hodin tělocviku. Prvňáci navíc dostali školní potřeby a předmětů s bezpečnostními prvky. „Všem žákům i středoškolákům, kteří včera na jihu Čech usedli do lavic, přeji, aby se jim letošní nový školní rok vydařil. A pedagogům i rodičům zejména pevné nervy,“ uzavřela Stráská.

Tisková zpráva | Foto Radek Šíma

Štítky vzdělání, rok, škola, zahájení, hejtmanka, Chyšky, kantorka, ředitelka, Písecko, Chyška, Ivana Stráská, základní škola, okres Písek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanka začínala jako kantorka v Chyškách. Ředitelkou školy tam je její bývalá žákyně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.