Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Svobodná škola v Libníči na Českobudějovicku zahájila rok na louce u rybníka

Na louce u rybníka začal školní rok pro žáky Svobodné základní školy Doma v lese v Libníči na Českobudějovicku. Jedná se o premiérový ročník školy, jednotřídku, která staví na principech svobodné školy a navštěvuje ji zatím sedm dětí. Velkou část školního roku budou děti trávit výukou v přírodě.

V Libníči mají děti k dispozici několik místností, ale pedagogové počítají s tím, že velkou část roku budou vyučovat v okolních lesích. Podle statutárního předsedy spolku Svobodná základní škola a lesní mateřská škola Doma v lese Petra Novotného příroda nabízí mnohem příznivější prostředí pro výuku a děti se v ní cítí lépe než v uzavřeném prostoru.

Svobodná základní škola navazuje na lesní mateřskou školu, která funguje v Třísově na Českobudějovicku a šest let ji provozuje stejný spolek. „Vzhledem k tomu, že z ní každý rok odchází jedenáct až dvanáct dětí a jejich rodiče řeší navazující vzdělání, tak jsme se rozhodli, že založíme svobodnou základní školu, kde bychom chtěli pokračovat v podobných principech výuky," uvedl.

Svobodné školy ve větší míře fungují v zahraničí. Staví na tom, že děti mají větší podíl na organizaci výuky a pravidlech. Podle Novotného lze touto cestou snadněji a lépe rozvíjet schopnosti žáků. „Neznamená to, že si děti úplně dělají, co chtějí, ale podle mého názoru se tolik nedostávají do stresových situací v momentě, kdy jim něco nejde a na klasické škola se to zrovna v tu danou dobu musí naučit. Každé dítě vyspívá jinak a některé se dokáže učit psát v šesti letech, ale jinému to jde až v sedmi nebo osmi letech," řekl Novotný.

V Jihočeském kraji dnes vyrazilo do základních škol přibližně 57 500 žáků, zhruba 6650 z nich míří do prvních tříd. Je to přibližně stejný počet jako v minulých letech.

Autoři | Foto Facebook Doma v lese, o.s.

Štítky vzdělání, škola, svobodná, Libníč, výuka, příroda, Českobudějovicko, okres České Budějovice, základní škola, les, Petr Novotný, Třísov, rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svobodná škola v Libníči na Českobudějovicku zahájila rok na louce u rybníka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.