Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za vodou jeli do Temelína. Prohlídky elektrárny slaví úspěch

Cesta vody. Takové je hlavní téma prohlídek Jaderné elektrárny Temelín, kterou si za jeden den prohlédlo přes šest desítek návštěvníků. Podívali se i přímo do nitra 155 metrů vysoké temelínské dominanty. Prohlídky budou pokračovat každou sobotu až do 8. září. Zájem je veliký. Podle organizátorů bylo 256 míst obsazeno za pouhé dva dny od spuštění registrace.

Chladící věže, důležité nádrže s vodou nebo zázemí hasičů jsou jen příklady míst, které dnes návštěvníci v Temelíně mohli vidět z bezprostřední blízkosti. „Jako hlavní téma jsme zvolili vodu. Voda je pro náš provoz velmi důležitá. Bez vody by neproběhla štěpná reakce, voda je důležitá pro bezpečnost a v podobě páry i pro výrobu elektřiny. A budeme-li sledovat vodu, tak elektrárnu lidem dobře představíme,“ vysvětlila důvody zvoleného téma Hana Marečková, administrátorka temelínského informačního centra.

Vstupu do elektrárny předcházely přísné bezpečnostní kontroly. Ostraha elektrárny ověřovala totožnost každého návštěvníka, všichni procházeli přes rám na detekci kovů a rámem na kontrolu radioaktivity. Součástí vstupních kontrol byla i dechová zkouška na alkohol. Navíc po celou dobu se mohli po areálu pohybovat maximálně v osmičlenných skupinkách a pod dohledem temelínské ostrahy. Viděli toho ale dost. Prošli v těsné blízkosti důležitých bezpečnostních systémů, viděli místo pro nové bloky nebo techniku místních hasičů.

Pro většinu byla nejatraktivnější prohlídka útrob chladicí věže přímo za provozu. „Chladicí věže mě fascinovaly vždycky. Je to úžasná stavba. Překvapilo mě, jak uklidňujícím dojmem na mě působily. Příjemně zde hučí voda a zajímavý byl pohled do páry. Rozhodně bych se tady dokázal i učit,“ shrnul své pocity Michael Šatylov z Prahy.

Spokojená byla i Pavla Kašparů z Jindřichova Hradce. „Je to hodně zajímavé. Prohlídku jsem dostala jako dárek. Nejdříve jsem z něj byla trošku v rozpacích, ale nakonec se mi tady moc líbilo. Překvapila mě velká vlhkost uvnitř věže a pak její výška věže. Na 155 metrů podle mě rozhodně nevypadá, popsala dojmy Pavla Kašparů z Jindřichova Hradce.

Netradiční prohlídky budou pokračovat každou sobotu až do 8. září. Kapacita už je ale zcela zaplněna.

Tisková zpráva

Štítky Temelín, prohlídka, voda, Českobudějovicko, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Jindřichův Hradec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vodou jeli do Temelína. Prohlídky elektrárny slaví úspěch  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.