Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti VŠTE vytvářejí kopii Stifterova obelisku 3D technologií. Zmenšeniny by mohly být památkou pro turisty

Památník Adalberta Stiftera v Benešově nad Černou bude mít své „digitální dvojče“. A možná i minikopie pro turisty. Studenti českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické totiž pomocí světelného 3D skeneru a poté i 3D tiskárny, tedy moderních technologií, s nimiž se seznamují v rámci oboru Konstrukce staveb, kopii obelisku vytvářejí. Začali v červnu a skončit chtějí v listopadu.

„Pomocí skeneru získáme model v podobě mračna bodů. Data se poté zpracovávají ve speciálním softwaru. Finální model poté vznikne na 3D tiskárně,“ vysvětluje Martin Dědič, asistent na katedře stavebnictví českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE). Přesná digitální kopie památníku bude pojistkou pro případ, že by bylo třeba vytvořit jeho repliku.

Minikopie chce škola předat zástupcům obcí, propojených naučnou stezkou Brána do Novohradských hor. Ty se pak rozhodnou, zda se školou uzavřou zakázku na 3D tisk ve větším množství.  „Nápad se mi líbí a stojí za zvážení. V obcích, které mají svá informační centra, může jít o zajímavé rozšíření nabídky pro turisty,“ říká benešovská starostka Veronika Zemanová Korchová.

„Pro nás to je ale už nyní skvělá příležitost, jak studenty různých ročníků reálně seznámit s moderními technologiemi, jimiž se v rámci „stavební revoluce 4.0“ na katedře zabýváme. A to jak formou jejich zapojení do interních grantů, tak při výuce. Někteří s nimi pracují v rámci kvalifikačních prací, jiní ve volnu, protože se chtějí něco nového naučit. Díky zkušenostem s 3D skenováním mají velkou šanci jít na praxi do některé z firem zabývajících se touto technologií. A poté se v ní třeba uplatnit,“ dodává Vladimír Nývlt, vedoucí katedry stavebnictví VŠTE.

Stifter jezdil do Benešova nad Černou na prázdniny

S nápadem pořídit kopii Stifterova obelisku přišel lékař Petr Petr, který si tohoto šumavského spisovatele, malíře a rodáka z Horní Plané, vybral za patrona projektu Léčivá síla jihočeské přírody. Jeho vztah k přírodě a jejímu harmonizujícímu vlivu totiž pokládá za stálou inspirací pro zdravotníky a sociální pracovníky.

Do Benešova nad Černou jezdil Stifter (1805 - 1868) na prázdniny ke strýci do mlýna. Ten stával v místě dnešní čističky odpadních vod. V roce 1936 mu pak místní lidé v údolí, kde rád sedával, vybudovali pomník s portrétem a poblíž kamennými lavičkami. Místo se brzy stalo vyhledávaným odpočinkovým koutem a dnes je součástí naučné stezky Brána do Novohradských hor.

„Ucelenější obrázek o spisovatelově pobytu u nás a v okolí teprve skládáme. Dohledáváme informace v Rakousku i Bavorsku. A podle toho, co čtu, soudím, že se Stifter pohyboval v celé oblasti. Věřím, že to nové historické prameny potvrdí,“ říká Veronika Zemanová Korchová. Ta by ráda, aby pěší i cykloturisté zdejší region, pyšnící se čistou přírodou a klidem, ještě víc objevili. Jednou z motivací mohou být právě místa spojená se Stifterovým pobytem.

Tisková zpráva

Štítky vzdělání, památník, student, kopie, obelisk, 3D tiskárna, skener, VŠTE, Stifter, Benešov nad Černou, Českokrumlovsko, Adalbert Stifter, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, technologie, příroda, Novohradské hory, Rakousko, vysoká šk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti VŠTE vytvářejí kopii Stifterova obelisku 3D technologií. Zmenšeniny by mohly být památkou pro turisty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.