Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jitřenka opět zářila na mezinárodní pěvecké soutěži v Itálii

Úspěchy na mezinárodních soutěžích nejsou pro Dětský pěvecký sbor (DPS) Jitřenka ničím novým či neobvyklým, přivézt si z italské soutěže Concorso Corale Internazionale zlaté a stříbrné medaile však rozhodně není samozřejmostí. Proto se o tuto zprávu s mými čtenáři ráda podělila sbormistryně Elvira Gadžijeva. Kromě účasti na festivalech a soutěžích však Jitřenka září i na mnoha dalších místech, a to již 52. sezónu.

Příjemná cesta do Itálie na konci března obohatila už tak dost nabitý školní rok. Patnáctý ročník mezinárodní soutěže v Riva del Garda tradičně hodnotil kvality účastníků v několika kategoriích a Jitřenka uspěla v obou, ve kterých soutěžila: dětské a mládežnické. V kategorii dětských sborů do 16 let českobudějovický zástupce získal zlato a o něco starší zpěváci si odvezli cenné stříbro. Soutěže, kde Jitřenka zazpívala také v rámci přátelských koncertů, se přitom účastnila konkurence z celého světa, například z Japonska či Turecka. Naši malí zpěváci na sebe můžou být opravdu hrdí!

Nabitá sezóna pro Jitřenku začala na prknech Jihočeského divadla, kde je sbor angažován v opeře Její pastorkyňa. V předvánočním čase sbor několikrát vystupoval u krásného stromu na českobudějovickém náměstí v rámci Adventních trhů, ale zazpíval si také v Praze na Staroměstském náměstí, a to během Mezinárodního festivalu Adventní zpěvy. Zima byla pro malé zpěváky nabitá, zvládli totiž také tradiční Vánoční koncert v Domě kultury Metropol a doprovodili svými hlasy předání Betlémského světla v katedrále Sv. Mikuláše pořádané Českým Rozhlasem České Budějovice. Na jaře pak Jitřenka vyrazila na mezinárodní festival Cantate Budweis.

Ani v létě nemá sbor prázdniny, závěrečný koncert se uskuteční 8. června od 18 hodin v Domě kultury Metropol, kam jsou všichni srdečně zváni. V srpnu bude Jitřenka hostovat na Otáčivém hledišti v České Krumlově, a to v představení Liška Bystrouška.

V uplynulém školním roce navštěvovalo DPS 80 dětí a mládeže v koncertním oddělení a dalších 85 v přípravných odděleních. V září začne nová sborová sezóna a Jitřenka přijímá všechny děti, které baví zpívat! Dík za to, že Jitřenka tak úspěšně reprezentuje jihočeskou metropoli, patří také Městu České Budějovice a Jihočeskému kraji.

Autoři

Štítky Jitřenka, zpěv, Itálie, festival, soutěž, Dům kultury Metropol, pěvecká soutěž, Riva del Garda, Japonsko, České Budějovice, Turecko, Jihočeské divadlo, Český rozhlas, stříbrná medaile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jitřenka opět zářila na mezinárodní pěvecké soutěži v Itálii  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.