Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budějcký pěvecký sbor Carmína získal hlavní cenu prestižní mezinárodní soutěže

Vynikajícího úspěchu dosáhl budějcký pěvecký sbor Carmína. Získal hlavní cenu Grand Prix v kategorii Akademický vokál, sbor se navíc může pyšnit titulem Laureát, zlatými medailemi, křišťálovým pohárem a sbormistryně Jitka Šimková dostala zvláštní cenu Nejlepší učitel. Umělecká porota prestižního festivalu Carmíně udělila ještě zvláštní cenu s pozváním na další soutěž.

Carmína na základě zlatého loňského úspěchu v mezinárodní soutěži v Moskvě byla vybrána k účasti na jubilejním, desátém ročníku mezinárodní soutěže a festivalu hudební a umělecké kreativity Guiding Star, jehož dějištěm byla loď Princess Anastasia. V rámci plavby ze St. Peterburgu soutěžící navštívili tyto země a jejich hlavní města: estonský Tallinn, švédský Stockholm a finské Helsinky. A budějcká Carmína se na této zahraniční plavbě fantasticky předvedla a zaslouženě si tak připsala řadu skvělých úspěchů. 

Na lodním festivalu se uskutečnil i galavečer soutěže, na kterém Carmína vystoupila jako vrcholné číslo. Carmína potvrdila svoji vysokou uměleckou úroveň, získala hlavní cenu Grand Prix v kategorii Akademický vokál, sbor si odvezl titul Laureát, zlaté medaile, křišťálový pohár a sbormistryně Jitka Šimková byla oceněna zvláštní cenou Nejlepší učitel.

„Umělecká porota festivalu nám udělila ještě zvláštní cenu s pozváním na další soutěž,“ pochlubila se nadmíru spokojená sbormistryně Carmíny Jitka Šimková. Českobudějovický sbor při mezinárodní soutěži a festivalu hudební a umělecké kreativity na koncertní křídlo bravurně doprovodil klavírista Sergey Perepeliatnyk, který se významnou měrou podílí na chodu sboru.

V historii Carmíny je to druhé Grand Prix. První získala v roce 2014 na mezinárodní soutěži v Itálii. „Tato ocenění patří mezi ta nejvyšší, kterých náš sbor za svého působení dosáhl,“ uvedla sbormistryně a dodala, že celá Carmína si z Guiding Star kromě cen přivezla také spoustu báječných zážitků a velmi pěkný pocit z dobře odvedené práce.

Pro českobudějovický sbor Carmína je letošní sezona už dvanáctou koncertní. Sdružuje 250 dětí a studentů základních, středních i vysokých škol a působí pod hlavičkou Základní školy a Mateřské školy J. Š. Baara v Českých Budějovicích. Dětských zájemců o to být součástí Carmíny přibývá. „Vzrůstající počet dětí nasvědčuje o velkém zájmu navštěvovat Carmínu a sdílet tak na společnou notu písně a skladby na koncertech a vystoupeních,“ podotkla Jitka Šimková.

Ti, kdo by chtěli vidět a slyšet českobudějovický dětský pěvecký sbor Carmína přímo v akci, určitě si nenechají ujít jedinečný galavečer sboru, který se uskuteční v Domu kultury Metropol v Českých Budějovicích v pátek 1. června. „Tento večer bude mít dvě části: od 18:00 hodin se uskuteční koncert v divadelním sále a od 19:30 hodin společenský večer ve společenském sále. Publiku se představí 250 zpívajících dětí a studentů  v hudebním i hudebně dramatickém programu,“ zve na akci sbormistryně Carmíny Jitka Šimková. 

Autoři | Foto Archiv pěveckého sboru Carmína

Štítky kultura, sbor, úspěch, cena, Grand Prix, Carmína, České Budějovice, festival, pěvecký sbor, mezinárodní soutěž, Jitka Šimková, soutěž, Moskva, Stockholm, Helsinky, Tallinn, Dům kultury Metropol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký pěvecký sbor Carmína získal hlavní cenu prestižní mezinárodní soutěže  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.