Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jižních Čechách byla založena Akademie jihočeských talentů

Jižní Čechy oplývají nejen lesy a rybníky, ale také mnoha nadanými mladými lidmi - studenty. Projekt, zaměřený na jejich rozvoj a podporu byl představen nejen jihočeské veřejnosti na tiskové konferenci v Českých Budějovicích.

Projekt nadstavbového vzdělávání studentů středních škol Jihočeská akademie talentů vznikl díky spolupráci Nadace Jihočeských nadějí, která se pomoci a podpoře talentovaných dětí a mladých lidí věnuje už více než 8 let, a Gymnázia  Česká České Budějovice. Oba subjekty v premiérovém představení projektu reprezentovali Martin Kuba, zakladatel nadačního fondu Jihočeské naděje, Petr Maroš, předseda Dozorčí rady fondu, a Antonín Sekyrka, ředitel Gymnázia Česká. Záštitu nad projektem převzala Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Budoucnost našeho kraje bude jednou tvořena úspěchy či neúspěchy těch, kteří jsou dnes ještě dětmi. Akademie Jihočeských nadějí je programem pro nadstavbové vzdělávání mimořádně nadaných studentů v Jihočeském kraji. Vychází z konceptů, které již řadu let úspěšně fungují ve spolkových zemích Rakouska a Německa, kde těmito kurzy prošla řada studentů, dnes již úspěšných v pracovním životě, zůstávajících ve svých regionech a ve svých oborech patřících mezi elitu,“ uvedl k projektu Martin Kuba.

Jedná se o program tří až pěti denních kurzů, které jsou pořádány pro mimořádně nadané studenty středních škol v různých oborech. Výběr studentů do kurzů akademie probíhá na základě jejich umístění v krajských a republikových kolech středoškolských olympiád a na základě doporučení vedení jednotlivých středních škol.

„Koncept umožní studentům nad rámec středoškolské výuky rozvíjet své nadání v oboru, budovat vazby v rámci regionu se stejně nadanými studenty a zažít netradiční formy výuky. Z pedagogické praxe víme, že mimořádně nadané děti potřebují pro svůj talent větší prostor, než jaký umožňuje standardní školní výuka. Proto budou vybírány skupiny deseti až patnácti studentů z každého oboru, které se mohou v průběhu roku zúčastnit jednotlivých kurzů. Studenti se tak budou moci přirozeně rozvíjet ve skupině s mnohem větším konkurenčním prostředím, zažít přednášky přesahující středoškolskou látku, navštívit univerzitní pracoviště, laboratoře a firmy a poslechnout si motivační i odborné přednášky úspěšných lidí. První kurzy v několika oborech zahájíme v září 2018,“ prozradil program projektu Antonín Sekyrka.

„Procento nadprůměrně inteligentních či talentovaných mladých lidí není tak nízké, jak by se na první pohled mohlo zdát. O to víc je potřebnější vytvořit právě těmto talentům co nejlepší podmínky. Je to investice pro nás všechny, pro naši budoucnost. Jsem velmi ráda, že svou záštitou mohu projekt Akademie Jihočeských nadějí podpořit,“ ocenila projekt Dana Drábová.

Autoři

Štítky Akademie talentů, jižní Čechy, děti, škola, studenti, Jihočeský kraj, projekt, České Budějovice, střední škola, Martin Kuba, Dana Drábová, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, olympijské hry, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách byla založena Akademie jihočeských talentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.