Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na budějcké zdrávce se mohou studenti těšit na několik nových oborů, láká ředitel Karel Štix

PR článek

Studium na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické na budějcké Husově třídě není lehkou záležitostí. I přesto je ale o školu velký zájem. Možná i proto, že nabízí studentům hned několik atraktivních oborů. Připravuje i spoustu novinek, o kterých jsem si povídala s ředitelem Karlem Štixem. Ten stojí v čele školy neuvěřitelných osmnáct let.

Co vás přivedlo zrovna sem na Střední zdravotnickou školu?
Učil jsem tady tři roky po vojně, poté jsem odešel na Gymnázium do České ulice, kde jsem byl až do roku 2000. Pak ze Střední zdravotnické školy odcházel ředitel a kolegové mě oslovili, jestli bych se nechtěl přihlásit do konkurzu. Takže jsem nabídku přijal, podal si přihlášku a na tuto školu jsem se po osmi letech jako ředitel vrátil. Za dva měsíce to bude 18 let.

Nezevšedněla vám už trochu ta práce? Přeci jen po takové době se člověk může začít trochu nudit. 
Na jednu stranu tady určitý stereotyp samozřejmě je, ale na druhou stranu mám před sebou stále mnoho úkolů, které mě motivují do budoucna. Pořád se něco děje, připravujeme stále nové projekty.

Můžete nám některé prozradit?
Jsme velmi úspěšní v programu Erasmus plus. Teď máme velmi zajímavý projekt šesti zemí, který jsme si napsali sami a navazujeme tím na předchozí roky. Letos spolupracujeme s Dánském, Španělskem, Tureckem, Kyprem a se státem Izrael. Právě probíhají mobility odborných učitelů, připravují se materiály. Celý projekt je zaměřen na multikulturní ošetřovatelství, takže studenti si vyzkouší ošetřovatelskou praxi v jiných zemích. Už jsme byli v Izraeli, teď jsme se vrátili ze Španělska a v červnu nás čeká návštěva partnerů na Kypru.

Jak velký zájem je o studium na vaší škole?
Zájem je opravdu veliký. Je to asi i tím, že je naše škola dost specifická. Myslím si, že do zdravotnictví chce jít hodně mladých lidí. Máme sice velkou převahu dívek, na škole jich je zhruba 560, hlásí se ale i kluci. Aktuálně jich na škole studuje zhruba šedesát až sedmdesát. To je podle mě i díky atraktivním oborům, které naše škola nabízí. 

A z jakých oborů mohou tedy studenti vybírat?
Kromě oboru zdravotnický asistent nabízíme také zdravotnické lyceum, což je vlastně podobný program jako má gymnázium, ale jsou tam určité specifické předměty, které připravují studenta do zdravotnictví. Je to ale nezdravotnický obor, po maturitě jdou studenti dále na vysoké školy. Máme také obor asistent zubního technika, který je pro šikovné a zručné studenty stále atraktivní. Obnáší práci v laboratořích a zhotovování zubních náhrad. Dále potom atraktivní, zvlášť pro kluky sportovce, je sportovní a rekondiční masér a obor laboratorní asistent, kde se studenti učí pracovat s biologickým materiálem a seznamují se s vyšetřovacími metodami v oboru biochemie, hematologie, krevní transfúze a  dalších oborech. Tyto dva programy se střídají. Každý se tedy otvírá jednou za dva roky.

O který z nich bývá největší zájem?
Není to vždycky jednoznačné. Dříve býval nejvíce atraktivní obor zubní technik. Ale v současné době je to právě praktická sestra, letos tedy ještě zdravotnický asistent, který může nově pracovat bez odborného dohledu. Aktuálně také laboratorní asistent, kde je letos trojnásobný převis přihlášek.

Jak je to s uplatněním v životě? Který program je v tomto ohledu nejlepší? 
Co se týče praxe, u oboru zdravotnický asistent by měli studenti po dostudování naší školy téměř stoprocentní uplatnění. Dnes je ale trendem studovat dál, takže hodně studentů po maturitě odchází na Zdravotně sociální fakultu Jihočeské univerzity nebo k nám na vyšší odbornou školu. Stejně tak je to u laborantů, kteří jsou velmi žádaní v laboratořích a u masérů, kteří získají nově kompetence i pro práci v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních a často dále pokračují v oborech zdravotnický záchranář nebo fyzioterapeut.

Chystáte v oborech nějaké novinky?
Ano, samozřejmě. Připravujeme nový obor diplomovaná dětská sestra. Tento obor v nemocnicích a zdravotnických zařízeních už zhruba dvanáct let chybí, i když je velmi žádaný. O obor zažádalo asi 18 vyšších odborných škol v republice. My budeme připravovat dětské sestry v tříletém studiu na vyšší odborné škole (VOŠ) a paralelně budou přijímány také na zdravotně sociální fakultu, která stejný obor také otvírá. Na tuto novinku se velmi těšíme a nabírat budeme studenty. od června až do konce října. Dalším velmi žádaným a atraktivním oborem by měla být diplomovaná dentální hygienistka, který otevřeme 1. září 2019. Zatím jsme ale ve fázi přípravy materiálního zázemí, tedy zubní ordinace s několika křesly.

Jak náročné studium u vás je?
Jsme asi nároční, ale i přesto je škola atraktivní. Nejnáročnější příprava bude pravděpodobně na obor laboratorní asistent, tam je hodně chemie a matematiky. Co se teoretické stránky týče, náročné je také zdravotnické lyceum, kde se studenti připravují ve všeobecných předmětech na další studium, je tam více matematiky a povinně se maturuje z biologie. Ostatní obory jsou více zaměřeny do praxe.

Říkal jste, že připravujete zázemí pro nový obor dentální hygieny. Čekají vás ještě nějaké změny, co se prostoru školy týče?
Díky finančním prostředkům od zřizovatele bude během první poloviny roku 2018 realizována půdní vestavba, kde bude posluchárna pro šedesát osob, počítačová místnost pro třicet studentů a jedna nová třída. Navíc bychom tento nový prostor chtěli využít pro projekt Škola jako centrum celoživotního učení, takže chceme ve zdravotnické oblasti učit jak naše žáky, tak děti ze základních škol, dospělé a vlastně i seniory. Tím se naše nabídka rozšíří mezi všechny populační ročníky. 

Co byste vzkázal zájemcům o zdravotnická povolání?
Pokud mají vztah k lidem a chtějí jim skutečně pomáhat, chtěl bych jim vzkázat, ať k nám do zdravotnické školy přijdou. Štěstí v životě si penězi nekoupíte, ale to, že někomu v životě pomůžete a uděláte ho i třeba jen na chvíli šťastným, rozhodně naplní smysl vašeho života…

Foto Archiv Karla Štixe

Štítky Střední zdravotnická a Vyšší odborná zdravotnická škola, České Budějovice, zdravotnictví, rozhovor, Karel Štix, projekt, studium, Španělsko, Izrael, Kypr, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na budějcké zdrávce se mohou studenti těšit na několik nových oborů, láká ředitel Karel Štix  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.