Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Děti ze dvou budějckých základek se setkaly s bechyňskými vojáky

Projekt Příprava občanů k obraně státu (POKOS) Ministerstva obrany a 15. ženijní pluk z Bechyně tentokrát zavítal na Základní školu Dukelská v Českých Budějovicích a Mikuláše z Husi v Táboře. Studenti se seznámili nejen s Ministerstvem obrany a Armádou České republiky, ale dozvěděli se více o práci ženistů a pyrotechniků.

Během přednášek byla žákům základních škol zábavnou a interaktivní formou představena Armáda České republiky a její poslání. V následující části si bechyňští vojáci připravili čtyři tematické okruhy. V prvním si mohli vyzkoušet souboj s papírovými koulemi, kdy „bojovali“ Orli proti Ferdům Mravencům. Jednotlivým členům týmů byly přiděleny funkce od velitele přes logistika, střelce či zdravotníka. Pod dojmem této zkušenosti si sami vyzkoušeli taktiku boje.

„Cílem přednášek nebylo pouze dětem objasnit zásady poskytování první pomoci a chemické ochrany, ale prakticky je připravit na situace, se kterými se mohou v běžném životě setkat. Na vlastní kůži si měli možnost vyzkoušet na figuríně nepřímou masáž srdce, nasazení zdravotnického škrtidla či ochranné masky,“ popsala mluvčí Jana Sedláčková.

Děti zaujalo také vyprávění pyrotechniků o nasazení v Afghánistánu. Někteří si dokonce vyzkoušeli, že práce pyrotechnika není nic „lehkého“. Pyrotechnický oblek, který má na sobě, když jde k zásahu, váží 40 kilogramů.

Během obou dnů došlo i na vyhodnocení výtvarné soutěže, kdy žáci malovali obrázky s vojenskou tématikou. Na každé základní škole bylo vybráno deset nejhezčích obrázků a jejich autorům byly předány drobné dárečky.


Návštěva ženistů se dětem líbila tak, že stály frontu, aby s nimi měly „selfíčko“.

Tisková zpráva

Štítky vojáci, Bechyně, příprava občanů, Ministerstvo obrany České republiky, základní škola, Armáda České republiky, České Budějovice, Tábor, Jana Sedláčková, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti ze dvou budějckých základek se setkaly s bechyňskými vojáky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.