Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na VŠTE nastoupilo přes šedesát nových studentů ze zahraničí

Kdyby mluvili jen rodnou řečí, byl by kampus českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) bohatší o jazyky z devíti zemí Asie i Evropy. Právě odsud v únoru, kdy začal letní semestr, nastoupilo 61 studentů z Číny, Jižní Koreje, Ruska, Španělska, Portugalska, Slovenska, Francie, Finska a Turecka.

„Vybrali si nás zejména kvůli kvalitně sestavené nabídce předmětů, která odpovídá jejich zaměření. Stejně důležité jsou ale i osobní reference a doporučení krajanů, kteří u nás už působili,“ vysvětluje Jana Kotálová z kanceláře rektora VŠTE. Podle ní roli hrají i jasné podmínky, které nastavuje Úsek zahraničních vztahů v souladu s pravidly Erasmus+. Tedy projektu Evropské unie na podporu vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu, do něhož se zapojují miliony mladých Evropanů.

„Snažíme se vytvořit pro studenty multikulturní prostředí, které odpovídá trendům globalizujícího se světa. Jde tedy o součást přípravy na jejich budoucí profesní kariéru a jsem rád, že se nám to daří,“ říká rektor Marek Vochozka. Pobyt studentů z řady zemí pokládá nejen za příspěvek k záměrům školy, ale také za ocenění vzdělání, které poskytuje. I to zvyšuje kredit Techniky v zahraničí i Česku.

 Podle Valentýny Škrabálkové, prezidentky studentské sekce ESN VŠTE Budweis, která je součástí evropské neziskové organizace Erasmus Student Network, právě pomoc s organizací pobytu i volného času, znamená pro cizince velkou oporu. 

„Ještě před cestou je kontaktujeme mailem. Vysvětlíme nezbytné věci a pozveme na Introduction Week. Ten probíhá týden před začátkem semestru a slouží k jejich lehčí adaptaci v novém prostředí,“ vysvětluje studentka magisterského oboru Logistické technologie. Cizinci se seznámí se školním systémem, ISIC kartou nebo fungováním městské hromadné dopravy. Je třeba vyřídit dokumenty pro cizineckou policii, dojde i na kulturní akce. „Pro nás je velmi důležité, aby se zahraniční studenti cítili dobře, navzájem se znali a stali se dobrou partou, která s námi bude ráda trávit volný čas a ocení třeba plánované výlety a aktivity. Chceme, aby u nás nejen studovali, ale poznali i zdejší prostředí,“ dodává prezidentka ESN VŠTE Budweis. Právě s jeho pomocí se ve studentském klubu konají „národní“ setkání nebo se poznává region a Praha. V plánu je i cesta do Polska, na Moravu, do Adršpachu nebo víkendový pobyt v Budapešti.

Tisková zpráva | Foto Facebook VŠTE České Budějovice

Štítky VŠTĚ, studenti, zahraničí, škola, studium, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Rusko, Turecko, Finsko, Evropa, Francie, Čína, Španělsko, Asie, Portugalsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na VŠTE nastoupilo přes šedesát nových studentů ze zahraničí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.