Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

​Nebojte se do světa! aneb Jak se dostat na zahraniční univerzitu

​Ve středu 7. března 2018 se mohou všichni jihočeští zájemci o studium na zahraniční vysoké škole zúčastnit přednášky na téma, jak zvolit správnou univerzitu a získat stipendium. O vlastní zkušenosti se podělí také čtyři podpoření stipendisté – zájemcům přiblíží podmínky přijímacího řízení na školy, charakter studia v zahraničí i způsob, jak žádat o stipendium.

Na Gymnáziu Jírovcova v Českých Budějovicích zájemcům o zahraniční vysoké školy poradí studijní poradkyně z Nadace Bakala Foundation, jež už devátým rokem podporuje v rámci programu Scholarship talentované české studenty ve studiu na nejprestižnějších zahraničních univerzitách. Nabízí finanční podporu těm, kteří mají vynikající výsledky, ale nemohou si dovolit studium financovat z vlastních prostředků. Přednáška proběhne v čase od 12 do 14 hodin.

„Přednáška by měla studentům poskytnout ucelené informace o možnostech studia v zahraničí a motivovat je, aby o této variantě uvažovali. Zároveň rádi informujeme učitele a výchovné poradce, kteří se chtějí zorientovat v zahraničních vzdělávacích systémech a nabídce stipendií,“ vysvětluje studijní poradkyně Bakala Foundation Kristýna Borsodi.

„Pedagogům můžeme poskytnout praktické rady, například jak vést studenta při psaní eseje nebo jak jej motivovat k mimoškolním aktivitám v oblíbeném oboru, což v přijímacím řízení na univerzity hraje často velkou roli,“ doplňuje Borsodi.

Kromě prezentace základních informací o studiu a výběrovém řízení budou studenti mít možnost ptát se na konkrétní dotazy čtyř stipendistů, kteří uspěli před nimi:

  • Václav Rozhoň, který je absolventem bakalářského programu na Univerzitě Karlově, se v současnosti hlásí na univerzitu ETH Zurich, kde chce pokračovat ve studiu počítačové vědy.
  • Karolína Křelinová vystudovala politické vědy a antropologii na Dartmouth College v USA, dokončuje obor mezinárodní rozvoj na Graduate Institute v Ženevě a zároveň působí jako konzultantka v otázkách migrace pro Organzaci spojených národů.
  • Nikita Poljakov vystudoval za podpory nadace politickou vědu a ekonomii na London School of Economics a v současnosti působí jako zástupce šéfredaktora Hospodářských novin.
  • Nejmladší z nich, Lukáš Fiedler, je v maturitním ročníku na zmíněném Gymnáziu Jírovcova a na podzim odjede studovat molekulární biologii na University of Cambridge.

Organizátoři jako místo konání vybrali České Budějovice, aby oslovili i učitele a studenty z okolních měst, jako jsou Český Krumlov, Písek, Třeboň a další. Navíc z Českých Budějovic pocházejí i studenti Lukáš Fiedler a Václav Rozhoň, kteří se se studenty rádi podělí o své zkušenosti.  

Další informace o programu Scholarship, včetně aktuálně otevřené online přihlášky o stipendium pro příští rok, najdou zájemci na webových stránkách nadace.

V případě zájmu o účast mohou zájemci kontaktovat Kristýnu Borsodi z Bakala Foundation na emailu: borsodi@bakalafoundation.org či telefonicky na 724 526 139.

Tisková zpráva | Foto Ondřej Besperát, Bakala Foundation

Štítky škola, zahraničí, univerzita, studium, přednáška, České Budějovice, Gymnázium Jírovcova, Bakala Foundation, Univerzita v Cambridgi, Nikita Poljakov, London School of Economics, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

​Nebojte se do světa! aneb Jak se dostat na zahraniční univerzitu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.