Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Univerzita připravuje Akademické půlhodinky i hokejový souboj

V březnu startuje desátý cyklus přednášek pro širokou veřejnost Akademické půlhodinky, ve kterém osobnosti akademického života z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Biologického centra Akademie věd České republiky každý týden představí zajímavá témata z nejrůznějších vědních oborů.

Jak se žije s bakteriemi? Co přinesla stavba dálnice D3 pro jihočeské archeology? Která šelma je novým obyvatelem české krajiny? Co přesně se stalo v roce 1918? Na tyto a další otázky z oblasti přírodovědných a humanitních věd pohovoří odborníci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Biologického centra Akademie věd České republiky. Od března do května se s nimi veřejnost může každý týden setkávat v rámci Akademických půlhodinek - pravidelných popularizačních přednášek, které obě instituce pořádají už pátým rokem. Za tu dobu si našly věrné posluchače z řad široké veřejnosti, a to jak středoškolských a vysokoškolských studentů, tak i aktivních seniorů a lidí středního věku.

Samotné třicetiminutové přednášky s následnou diskuzí jsou koncipovány tak, aby jim porozuměl i laik. Akademické půlhodinky se nově stěhují ze Studentského kostela Svaté Rodiny do budovy Jihočeského muzea. Můžete je navštívit každé úterý v 16 hodin, vstup je zdarma. První přednáška se koná v úterý 13. března a teolog Jindřich Šrajer se v ní zaměří na aktuální význam kritických výzev sociální encykliky Populorum progressio. O týden později virolog Ondřej Lenz pohovoří o tom, zda by se měl člověk obávat virů.

Hokejové derby vysokých škol

Kdo dává před přednáškami přednost sportu, může se přijít podívat na třetí hokejové derby mezi Jihočeskou univerzitou a Vysokou školou technickou a ekonomickou. Ve středu 21. března od 18 hodin proti sobě v českobudějovické Budvar aréně nastoupí týmy složené ze zástupců obou škol. V prvním souboji se radovalo mužstvo Jihočeské univerzity, které zvítězilo 6:3, ten loňský univerzitní výběr prohrál těsně 4:5.

O prestiži hokejového klání svědčí i to, že na zimní stadion každoročně zavítá kolem dvou a půl tisíc diváků z řad studentů i veřejnosti, kteří pro hokejisty vytvoří nezapomenutelnou atmosféru. Utkání pořádají společně studentské unie obou vysokých škol. Na jaře se uskuteční také třetí fotbalové derby. Stejně jako v hokeji je stav utkání zatím vyrovnaný, v prvním zvítězila Jihočeská univerzita 1:0, stejným rozdílem loni zvítězilo mužstvo VŠTE.

Semestr zakončí Univerzitní Zavírák

S příchodem jara ožije i kampus Jihočeské univerzity. Několik akcí tu každoročně pořádají sami studenti. Jednou z nich je stavění staročeské májky tradičním způsobem, které už sedmým rokem organizují u vysokoškolských kolejí studenti Zemědělské fakulty. Na konec semestru je připraven také Univerzitní Zavírák, multižánrová akce, kterou pořádá Studentská unie Jihočeské univerzity ve spolupráci s dalšími studentskými organizacemi.

Na Radiorallye, mezinárodní soutěž studentských rádií, se v březnu chystá univerzitní Rádio K2. Před několika lety začala parta tří studentů amatérsky vysílat z pokoje na koleji. Dnes má univerzitní rádio K2 kolem dvaceti moderátorů a pravidelně si z mezinárodních soutěží přiváží ocenění. V roce 2014 se přestěhovalo do moderně vybaveného studia. Ostatní studentské spolky před dvěma lety našly zázemí v nově vybudovaném Studentském klubu Jihočeské univerzity.  

Akademické půlhodinky v letním semestru 2018

  • 13. března - Jindřich Šrajer - Aktuální význam kritických výzev sociální encykliky Populorum progressio (1967)
  • 20.března - Ondřej Lenz - Viry. Máme se jich bát? 
  • 27.března - Ondřej Chvojka - Co všechno přinesla dálnice aneb archeologické výzkumy v trase D3 na Českobudějovicku
  • 3. dubna - Miloslav Jirků - Šakal - nový obyvatel české krajiny 
  • 10. dubna - Marie Janečková - Kazatelské umění českých barokních kazatelů 
  • 17. dubna - Jan Hrček - Život s bakteriemi, aneb co člověka děsí, hmyz umí využít
  • 24.dubna - Martin Weis - Střípky z historie roku 1918
  • 15. května - Milan Říha - Kdepak ty ryby asi jsou? Rozmístění a chování ryb ve velkých stojatých vodách

Tisková zpráva

Štítky JU České Budějovice, přednášky, hokej, turnaj, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, přednáška, Biologické centrum AV ČR, České Budějovice, vysoká škola, Martin Weis, Marie Janečková, Milan Říha, Miloslav Jirků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita připravuje Akademické půlhodinky i hokejový souboj  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.