Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Budějcích vznikne moderní simulační centrum věrně napodobující prostory nemocnice

Nové moderní simulační centrum hlavně pro všeobecné sestry, porodní asistentky a záchranáře postaví Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity. Dvoupodlažní budova vznikne jako přístavba fakulty, která stojí poblíž českobudějovického výstaviště a bude věrně napodobovat prostory reálné nemocnice. Náklady na stavbu a vybavení objektu činí 58 milionů korun. Stavět se začne letos na podzim. 

„Nová tazvaná virtuální nemocnice bude mít zásadní význam pro přípravu na budoucí povolání. Protože studenti budou moci procvičovat v simulačním prostředí všechny situace a výkony budou dělat v souvislosti s tím daným stavem a ne odděleně jako nácvik činnosti. Budou si moci vyzkoušet a zařadit dílčí činnosti do celkového simulovaného stavu," uvedla děkanka Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Valérie Tóthová. Podle děkanky simulační centrum bude prvním svého druhu v České republice, bude totiž zaměřené na výuku nelékařských oborů. „Jde o významný projekt, který představuje virtuální nemocnici. Inspirovali jsme se v zahraničí,"  podotkla děkanka.

V přístavbě fakulty, která stojí poblíž českobudějovického výstaviště, vzniknou specializované místnosti věrně napodobující reálné prostředí, v němž zdravotníci pracují: kabina sanitky, velíny, jednotka intenzivní péče, porodní sál, nemocniční pokoje a další prostory pro sledování a hodnocení výuky. Se současným objektem fakulty bude nový pvilon propojen koridory. Bude mít obdélníkový tvar o rozměrech 20,4 krát 9,4 metrů a plochou zatravněnou střechu.

Figuríny umí plakat, potit se a měnit barvu kůže

Budou vybavené lékařskými přístroji a roli pacientů tam budou plnit sofistikované figuríny řízené počítačem, které napodobují dýchání, puls či srdeční aktivitu, ale také umí plakat, potit se a měnit barvu kůže. Lze k nim připojit přístroje. Simulátory reagují na prováděné zákroky a vyučující může skrze ně komunikovat se studentem. Hlavní výhodou je, že simulace přiblíží studentům realitu, což umožní dokonalé propojení výuky praktických dovedností s teoretickými znalostmi. Bude možné předem naprogramovat mnoho variant situací, vytvořit jakési scénáře, s nimiž si zdravotníci musí poradit.

„Tyto studijní obory sice mají v osnovách stovky hodin povinné praxe v nemocnicích, ale realita samozřejmě přináší mnohem více výzev – a pak se hodí každá zkušenost. Velkou výhodou simulačního centra bude, že dokáže studenty seznámit s různými stavy pacientů, a to i těmi, které nejsou v nemocnicích tak časté," řekl vyučující z Ústavu ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče František Dolák. 

„Bude se učit jinak. Centrum zcela a věrohodně odpovídá podínkám nemocnice a záchranky. Dokážeme dokonale nasimulovat situace od předlékařské až po následnou péči. Situace, se kterými se studenti setkají v reálu. Získají návyky a přechod do praxe pro ně bude jednodušší a kvalitnější. Budeme ovšem nejen hledat chyby a poučení, ale především také pátrat po tom, proč k chybě došlo a jak se u toho student cítil. Rozebírat budeme, jak se student chová a pracuje v týmu, jak komunikuje," dodal Dolák.

Nadšení ze simulačního centra neskrýval ani vedoucí útvaru pro rozvoj Jihočeské univerzity Václav Lukeš. „Tento projekt překračuje hranice nejen regionu, ale i České republiky. Vyvrací mýtus, že se české zdravotnictví nachází ve středověku, což jsem nedávno zaslechl. Naopak dokazuje, že i do zdravotnictví zasáhla čtvrtá průmyslová revoluce," řekl.

Českobudějovické simulační centrum bude první svého druhu v republice

Simulační centrum pro zdravotnické obory Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity bude díky svému zaměření na nelékařské profese první svého druhu v České republice. Pro výuku mediků již v tuzemsku tato centra existují, avšak nikoli takto cíleně zaměřené na sestry, zdravotnické záchranáře, porodní asistentky a další zdravotníky – nový pavilon mohou využívat i studenti dalších oborů, například fyzioterapie. Inspiraci pro vznik tohoto centra sbírali odborníci ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v rakouském Linci a také ve Finsku, Španělsku, Lotyšsku a dalších zemích.

S přínosem moderních trendů má Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity hodně dobrých zkušeností, protože už několik let do výuky zapojuje řadu figurín a modelů, například porodní či novorozenecké. Ty samozřejmě v simulačním centru využije. Díky tomu, že se studenti nejdřív seznámí s realitou takto „nanečisto“, přijdou pak do praxe lépe připraveni. Tím lze snížit riziko pochybení při poskytování zdravotnické péče a zvyšovat bezpečnost pacienta.

Vyučovat by se v moderním centru mohlo začít už v roce 2020

Objekt se začne stavět buď v září nebo v říjnu, hotovo bude za rok. Předpokládaný termín výuky v novém simulačním centru je v září či říjnu 2020. Uvnitř přístavby vzniknou místnosti jako velín, jednotka intenzivní péče, porodní sál nebo nemocniční pokoje. Náklady na projekt, které činí 58 milionů korun, pokryjí z většiny granty z operačních programů Evropské unie, fakulta uhradí 3,2 milionu korun z vlastních zdrojů. „Stavba bude stát 26 milionů korun, zařízení spolkne čtyři miliony korun a zbývající částku náročná technologie," vysvětlil financování tajemník Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity Jan Bednář.

Zdravotně sociální fakultu Jihočeské fakulty v Českých Budějovicích v současné době navštěvuje přibližně 2100 studentů. Zhruba dvě třetiny z nich se věnují nelékařským oborů. O absolventy je velký zájem i mimo Jihočeský kraj. Počet studentů ale stavba nezmění. „Cílem není zvýšení počtu studentů, nýbrž zkvalitnění stávající výuky," připomněl Bednář.

Štítky Zdravotně sociální fakulta, přístavba, simulační centrum, výuka, nemocnice, České Budějovice, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česko, projekt, realita, Jan Bednář, Evropská unie, Průmyslová revoluce, Finsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích vznikne moderní simulační centrum věrně napodobující prostory nemocnice  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.