Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čeští vědci uspěli v Portugalsku. Zjišťovali spokojenost turistů v Evropské unii

Zástupci Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity uspěli na konci uplynulého roku s výsledky svého výzkumu na mezinárodním kongresu cestovního ruchu v portugalském Peniche. V silné konkurenci více než sta příspěvků od vědců z téměř třiceti zemí světa byla práce Viktora Vojtka, Petra Štumpfa a Petra Janečka z Katedry obchodu a cestovního ruchu vyhlášena jako jedna nejlepších.

Na konci listopadu se tři zástupci Jihočeské univerzity zúčastnili prestižního vědeckého setkání s názvem International Tourism Congress, které se konalo v portugalském přímořském letovisku Peniche. Výsledky výzkumu, který zde během dvoudenního kongresu prezentovali, vzbudil zájem i u odborné komise, která na konci akce vybírala a ocenila nejzajímavější příspěvky. „Náš výzkum byl zaměřen na spokojenost návštěvníků v zemích Evropské unie (EU). Porovnali jsme země a regiony EU v několika kritériích jako například spokojenost s kvalitou a bezpečností ubytovacích zařízení, cenami nebo nabídkou aktivit a služeb pro turisty,“ vysvětluje vedoucí Katedry obchodu a cestovního ruchu a jeden z autorů příspěvku Viktor Vojtko.

Zjistili jsme, že existují rozdíly ve spokojenosti turistů na dovolené, které jsou patrné mezi jednotlivými regiony a zeměmi Evropy. Téměř ve všech sledovaných kritériích se projevuje vyšší spokojenost u turistů, kteří byli na dovolené v severní nebo západní Evropě, oproti turistům navštěvujícím středo a východoevropské země, nebo jižní Evropu a středomořskou oblast,“ představuje hlavní závěry výzkumu spoluautor Petr Štumpf.

Odborná komise ocenila práci českých vědců jako „honorable mention“

Rozdíly jsou podle autorů patrné i mezi jednotlivými zeměmi. „Nejvíce byli turisté na dovolené v letech 2012 – 2015 spokojeni v Rakousku, Dánsku, Slovinsku a Irsku, nejhorší výsledky pak vykazují Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a překvapivě též Řecko. Česká republika patří ve většině kritérií do lepší poloviny,“ doplňuje Petr Štumpf.

Jedinečnosti a zajímavosti výsledků si všimla i odborná komise kongresu, která vybírala mezi více než stovkou příspěvků od autorů z téměř třiceti zemí. Práci českých vědců ocenila spolu s dalšími dvěma příspěvky jako „honorable mention“, tedy jako hodná zvýšené pozornosti.

Tisková zpráva

Štítky výzkum, ocenění, turisté, spokojenost, Evropská unie, cestovní ruch, Portugalsko, kongres, Petr Janeček, Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Evropa, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští vědci uspěli v Portugalsku. Zjišťovali spokojenost turistů v Evropské unii  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.