Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj schválil memorandum o spolupráci s městem na přípravě vědeckého centra v Budějcích

Zatraktivnit přírodovědné a technické obory mezi širokou veřejností či vytvořit vyhledávané turistické místo v Budějcích. Takové má být poslání vědeckého centra, které chtějí u výstaviště společně vybudovat Jihočeský kraj a Statutární město České Budějovice. Krajští radní ve čtvrtek schválili memorandum o vzájemné spolupráci obou zainteresovaných stran.

Zhruba čtyřpodlažní multifunkční centrum by mohlo vyrůst v areálu českobudějovického výstaviště. Náklady na jeho vybudování i financování se podle prvního náměstka hejtmanky Josefa Knota budou odvíjet až ze studie proveditelnosti. „Ta se ale teprve nyní, na základě schváleného memoranda, začne zpracovávat,“ upřesnil Knot.

Jihočeský kraj a město České Budějovice ale patrně nebudou jediné dva subjekty, které se o vybudování vědeckého centra zaslouží. O zapojení do popsaného projektu projevily zájem i Jihočeská univerzita, Biologické centrum Akademie věd České republiky, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích nebo Jihočeská hospodářská komora.

Nové vědecké centrum by mělo být zaměřeno na prvky neformálního vzdělávání, popularizaci vědy a techniky nebo prezentaci významných regionálních zaměstnavatelů. „Počítáme i s prezentací významných výstupů výzkumu a vývoje místních výzkumných organizací, která bude zaměřena na nejširší cílovou skupinu, tedy obyvatele Českých Budějovic a kraje nebo domácí a zahraniční podnikatele i turisty,“ uzavřel Knot. 

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky České Budějovice, Josef Knot, Jihočeský kraj, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Biologické centrum AV ČR, Jihočeská hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj schválil memorandum o spolupráci s městem na přípravě vědeckého centra v Budějcích  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.