Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Rok tvrdé práce. Studenti VŠTE vytvořili v rámci semestrální práce terénní buginu

Jak převést počítačový model do reality názorně předvedli studenti Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. V rámci semestrální práce předmětu Počítačem podporované konstruování s cílem vytvořit dvoustopé vozidlo zrealizovali dva návrhy terénních bugin. Vítězný návrh nakonec dostali možnost zkonstruovat.

Úspěšnými „konstruktéry“ byli bratři – Martin a Tomáš Kůsovi. Jejich model se hodnotitelům zdál natolik dobrý, že jim nabídli dát mu reálnou podobu. „Byli jsme pozváni na konzultaci, kde se nás zeptali, jestli bychom neměli zájem buginu realizovat. Semestrální práce začala loni v únoru, praktická část poté v květnu. Konstrukce trvala až do teď. Na bugině jsme dělali ve volném čase,“ říká Martin Kůs.

Jak ale přiznávají, na projektu by pracovat sami nezvládli. Proto do týmu přibrali další tři studenty – Filipa Kůsta, Petra Bláhu a Václava Rothbauera. „S kluky jsme si splnili sen. Také jsme si dokázali, že na škole získané vědomosti umíme využít v praxi. Hodně nás těší, že jsme první, kdo se o něco podobného na VŠTE pokusil a dotáhl to do konce,“ přidává Martin Kůs.

Nejtěžší bylo pro pětici studentů model zrealizovat. „Skutečná zkouška, která nám pomohla přemýšlet o konstrukci vozidla úplně novým způsobem. Návrh jsme museli upravovat tak, aby ho šlo realizovat v našich podmínkách. Spoustu věcí jsme si prostě uvědomili až ve chvíli, kdy jsme se chystali k výrobě. Počítač to sice zvládl, ale my měli jenom brusku a s ní jsme si neporadili. Bylo to pro nás vzdělávací,“ říká Martin Kůs.

Na realizaci buginy museli studenti pořídit ojeté auto Honda CR-V první generace z roku 2001. Mělo najeto 260 tisíc kilometrů, ale benzinový motor o dvoulitrovém objemu plně vyhovoval požadavkům. „Má výkon 108 kilowatt. Rychlost jsme ještě netestovali, protože vůz nemá homologaci, ale věříme, že  bude vysoká, protože z původní 1,6 tuny váhy vozidla jsme teď na nějakých 900 kilogramech,“ doplňuje informace Kůs.

Než se ale na světlo světa vyjela naplno funkční bugina, našlo se i několik kritických okamžiků. Nešlo ji například dva měsíce nastartovat kvůli problémům s elektroinstalací motoru. „Proto jsme si pozvali specialistu autoelektrikáře, který nám dvě hodiny zjišťoval, co všechno potřebujeme, a co ne. Zároveň nám odhalil zmíněnou závadu. Docházel k nám i mechanik, který kontroloval, zda máme třeba správně zapojené brzdy, protože jsme byli bez zkušeností a projektem jsme se vzdělávali,“ upozorňuje Kůs.

Celkové práce trvaly přes 3500 hodin a Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích se na nich významně podílela. Projekt vyšel školu na 450 tisíc korun, rovněž pomáhala i s administrativou, plánovaním rozpočtem a dalšími věcmi. „Nešlo o levnou záležitost, ale jsem velmi rád, že jsme projekt podpořili. Především pro prostor, který tím studenti získali. Tyhle zkušenosti je obohatí na startu jejich příští kariéry. A to je pro vysokou školu nejlepší vysvědčení,“ dodává její rektor Marek Vochozka. Bugina bude veřejnosti poprvé představena 30. března jako nesoutěžní model v rámci 4. ročníku mezinárodní technické olympiády středních škol v kampusu VŠTE.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, vysoká škola, projekt, České Budějovice, olympijské hry, Petr Bláha, Honda CR-V, Marek Vochozka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rok tvrdé práce. Studenti VŠTE vytvořili v rámci semestrální práce terénní buginu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.