Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jazyková škola LITE: Jakmile se začnete učit anglicky, musíte v tom pokračovat po celý život

PR článek

Osmdesát procent mluvení a praxe... Tak vypadá jazykový kurz angličtiny na jihočeské pobočce školy LITE, která se nachází v ulici Česká v Českých Budějovicích. Žádné nekonečné učení slovíček, které beztak za tři dny zapomenete. Škola LITE na to jde odjinud... Více už ředitelka jihočeské pobočky Mariana Grantová.

Vaší snahou je, aby účastníci kurzu mezi sebou co nejvíce konverzovali. Je to vaše specifická metoda?
Chceme, aby se lidé přestali bát mluvit, aby skutečně uměli použít vše, co se u nás naučí. Naše hodiny nejsou o klasických učebnicích... Jsou o komunikaci. Lidé komunikují, poslouchají, angličtinu aktivně využívají až 80 procent hodiny. Všechna cvičení probíhají ve dvojicích, které se neustále promíchávají. Lidé tak přestávají mít ostych. Co se týká slovíček, tak ty se učí používat v kontextu. Nejde o to, aby se je naučili nazpaměť jako básničku, to nemá příliš velký význam. Dodala bych, že jsme součástí čtrnácti jazykových škol, které jsou po celé republice. Naši lektoři jsou vyškoleni v Praze.

Jestliže jsou vaše hodiny postaveny hlavně na komunikaci, je tedy důležité, aby se sešel správný kolektiv...
Musím říct, že za deset let, co tuto práci dělám, se mi ještě nestalo, že by se nám tu sešel špatný kolektiv, vždycky to bylo právě naopak. Pro nás je důležité, že to člověk skutečně chce, že má cíl, nikoliv, že musí. Proto se kurzy konají dvakrát či třikrát týdně. Sejít se na jednu hodinu týdně, to by nikomu příliš nepomohlo. Komunikace je vlastně postavená na stejném principu jako u malých dětí. Ty také opakují, co slyší. Snažíme se o aktivní metody. Pro příklad – máte slovíčko, ke kterému musíte vymyslet hned několik vět. Nezdá se to, ale častým problémem je, že lidé sice slovíčko znají, ale už ho neumí použít. Neumí si s ním hrát. Máme zkušenost, že díky reálné komunikaci, tedy aktivní metodě, jsou účastníci našich kurzů schopni za šest týdnů říct, kdo jsou, co jsou, umí používat přítomný, minulý i budoucí čas, dokážou mluvit o své rodině a tak dále... Je pak ale potřeba i druhá úroveň. Po ní by již měli být schopni komunikovat i v zahraničí.

Jistě ale nenabízíte kurzy jen začátečníkům...
Základem je pro nás vstupní test, podle kterého si lidi rozdělíme do úrovní. Většina totiž přijde s tím, že se jedná o naprosté začátečníky, což ale ne vždy je pravda. Bylo by pak nefér je mít ve skupině s lidmi, kteří skutečně teprve začínají.

Je těžké si znalosti udržet i po dokončení kurzu? Co pro to má člověk dělat, když nemá pravidelný přístup do zahraničí?
Dneska jsou takové možnosti, že to možné je. Četba, filmy v originálním znění, audionahrávky... Člověk, který u nás zvládne obě úrovně, tak už dokáže číst. Jazyk tak udržuje. Je pravdou, že jakmile se začnete učit, budete v tom muset pokračovat do konce života. Není to o tom, že uděláte kurz a už to nikdy nezapomenete. Stále se musí pracovat. Osobně jsem žila 30 let v Anglii a i po takové době dnes narazím na slovíčka, která jsem již zapomněla, takže si je musím oživit.

Přijde mi, že znalost anglického jazyka u nás stále není na takové úrovni, jako je tomu například v Rakousku či Německu. Proč?
Je to systémem výuky. Není to o tom se naučit dvacet slovíček a za týden psát test. Děti je musí umět používat. Jestliže neznají jejich význam, učí se je naprosto zbytečně. Rychle je zapomenou. Tak by to být nemělo. Ale je to třeba i o filmech, které jsou u nás dabované. Švédsko, Norsko a tak dále mají filmy v originálním znění s titulky. Ano, máme tady výborný dabing, ale originální znění by lidi donutilo poslouchat, a tím se pomalu učit cizí jazyk.

Ale určitě se mnou budete souhlasit, že se znalost anglického jazyka v posledních letech lepší... Minimálně sociální sítě na tom mají také svůj podíl.
Plno lidí umí anglicky třeba díky videohrám. Je to ale pasivní angličtina. Když chcete, aby komunikovali, tak to nezvládnou. Ale máte pravdu, lepší se to.

Leckoho napadne, že kurzy využívají jen mladí, ale jistě tomu tak není...
Máme tady děti, ale i lidi, kterým je 60 či 70 let. Dokážou se naučit. Nepamatují si tolik slovíček jako dvacetiletí, ale naučí se. Věk není problém. 

Štítky angličtina, České Budějovice, film, Německo, Norsko, Rakousko, Švédsko, Anglie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jazyková škola LITE: Jakmile se začnete učit anglicky, musíte v tom pokračovat po celý život  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.