Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

První absolventi VŠTE převzali titul Ing. za technický obor

Prvních 31 absolventů Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE) ve čtvrtek při slavnostních promocích převzalo titul Inženýr (Ing.) po ukončení dvouletého magisterského studijního oboru Logistické technologie. Ten úspěšně zakončilo celkem 40 studentů. Ti se tak stali historicky prvními absolventy „inženýrského“ technického oboru v Jihočeském kraji. Žádná jiná vysoká škola se zde totiž na této úrovni dosud přípravou technicky vzdělaných odborníků nezabývala.

„Pro region to je velká změna. Naši nejlepší absolventi bakalářských oborů už totiž nemusí kvůli dalšímu studiu opouštět kraj. Nyní usilujeme o získání navazujícího magisterského studia i pro obor Strojírenství,“ říká Marek Vochozka, rektor VŠTE. Ten v této souvislosti uvedl, že škola, slavící letos deset let existence, už vymezila šíři oborů od ekonomiky až po strojírenství, a nyní tento záběr prohlubuje, včetně informatiky. Tu bude nyní možné studovat jako specializaci, v budoucnu by se ale měla stát samostatným programem. „Bakalářské obory máme v portfoliu v podobě, jak je chceme nabízet. Posilovat ale budeme navazující magisterská studia,“ doplnil.

Na návrh Akademického senátu VŠTE rektor při promocích ocenil Zlatou medailí VŠTE Jiřího Zimolu, hejtmana Jihočeského kraje a profesora Jana Váchala, prorektora a spoluzakladatele VŠTE, oba za významné zásluhy o rozvoj školy.

„Je to symbolické, protože s hejtmanem Zimolou jsme se poprvé sešli v roce 2009, kdy nám Jihočeský kraj předával do vlastnictví tento areál. Od té doby sdílíme život vedle sebe a s Jihočeským krajem spolupracujeme v řadě oblastí, od dopravy až nově po lidské zdroje. Je to velká porce práce mající přesah až do zahraničí,“ poznamenal Marek Vochozka. Zároveň připomněl i mimořádné zásluhy profesora Váchala, který se letos dožívá 70 let a před deseti lety byl u vyjednávání a zrodu VŠTE i přípravě příslušného zákona. Tím byla v březnu 2006 zřízena, aby v Jihočeském kraji zacelila mezeru vysokoškolsky technicky vzdělaných odborníků. Tehdy se Jan Váchal stal i statutárním prorektorem a je jím dodnes. 

Autoři

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, České Budějovice, studium, Jan Váchal, Marek Vochozka, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První absolventi VŠTE převzali titul Ing. za technický obor  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.