Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějckým školkám bude letos zřejmě chybět zhruba sto míst

V jednadvaceti mateřských školách v Českých Budějovicích bude letos zřejmě chybět zhruba sto míst. Aktuální údaje se ale mohou mírně změnit. Loni nezbyla místa na pětadvacet dětí, v roce 2014 na 190. Rodiče letos žádali o přijetí 1030 dětí, k dispozici je zatím jen 850 míst. Počet volných míst se může až o sedmdesát míst zvýšit, kvůli tomu, že některé děti budou přestupovat jinam.

„Předpokládáme, že všechny děti tříleté a starší budou přijaty, mezi nepřijatými tak budou děti dvouleté a ty, které nejsou z Českých Budějovic,“ uvedl náměstek primátora Českých Budějovic Petr Podhola. Dodal, že město podniká kroky, aby byly kapacity mateřských škol zvýšeny. Staví se například mateřská škola A. Trägera v Kněžských Dvorech, kde je podle Podholy plánovaná investice zhruba 20 milionů korun. Školka se šedesáti místy má začít fungovat od 1. září tohoto roku. Část míst bude pro děti zaměstnanců firmy Bosch, která se na rekonstrukci finančně podílí.

„V minulých letech jsme se potýkali s (nedostatečnými) kapacitami škol daleko výrazněji. Několikaleté navyšování kapacit se projevuje pozitivně. Populační křivka nám začíná klesat. Pomohlo i to, že některé subjekty, jako je třeba nemocnice, zřídily svoje firemní školky,“ dodal Podhola.

Město od roku 2010 adaptacemi a přístavbami vybudovalo ve svých školkách více než tři sta míst. Jejich celková kapacita je 2813 míst, včetně výjimek na počet dětí ve třídě pak 3131.

Do opravy a údržby mateřských škol město podle Podholy za poslední čtyři roky investovalo více než 112 milionů korun.

V Budějovicích je asi třicet soukromých školek, většinou miniškolek, kde je více než tři sta dalších míst. Ty přijímají i děti dvouleté. Město, jako jedno z mála, financuje jesle. Setrvalým problémem je, že v okolních satelitech nebudují občanskou vybavenost, rodiče tak musí vozit děti do Českých Budějovic. Do zdejších mateřských školek je rodiče dostávají tak, že jim trvalé bydliště nahlásí například k příbuzným.

Zdroj ČTK

Štítky mateřská škola, České Budějovice, Petr Podhola, Robert Bosch GmbH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějckým školkám bude letos zřejmě chybět zhruba sto míst  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.