Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novým rektorem Jihočeské univerzity je Tomáš Machula

Až čtvrtá volba přinesla Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích nového rektora pro období 2016 až 2020. Dosluhujícího rektora Libora Grubhoffera, který po třech neúspěšných volbách odstoupil z boje, nahradí současný děkan Teologické fakulty Tomáš Machula. Patrně však nebude jmenován do 31. března, kdy končí mandát Grubhofferovi. Vedením univerzity tak bude dočasně pověřen někdo z prorektorů.

V prvním kole získal Machula 20 hlasů, zatímco prorektorka Dagmar Škodová Parmová jen 17. Ve druhém kole už získal Machula potřebný hlas navíc (Škodová Parmová získala také jeden hlas navíc) a stal se novým rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Ještě před samotnou volbou odstoupil z boje šéf VŠERS Lubomír Pána.

„Rektorské klání bylo tentokrát docela klidné a umírněné. Budu se snažit univerzitu vést tam, kam jsem slíbil, to jest ke kvalitě,“ řekl Machula. Letos mu končí mandát děkana Teologické fakulty. 

Čtyřiačtyřicetiletý Machula bude nyní čekat, až jej rektorem jmenuje prezident. „Obvykle to nějakou dobu trvá, takže se to možná nestihne ani do toho 1. dubna. Já to docela vítám, protože jsem se na funkci nemohl dlouhodobě připravovat, jelikož kandidatura na rektora pro mě byla spíše východiskem z nouze, do níž se univerzita dostala. To znamená, že každý čas na přípravu týmu a vyřízení dalších povinností, je pro mě vítaný,“ uvedl Machula.

Při svém představování v úterý řekl, že pokud bude zvolený, nepočítá se současným rektorem Liborem Grubhofferem na funkci ve vedení univerzity. Dnes uvedl, že zatím nechce žádné konkrétní osoby, s nimiž by rád spolupracoval, jmenovat. Nechci předbíhat a být konkrétní, ale na rovinu říkám, že vždycky je lepší nějakou kontinuitu zachovat,“ řekl.

Podle současné prorektorky a další kandidátky Škodové Parmové rozhodli akademičtí senátoři správně. „Univerzita bude mít důstojného rektora, který ji povede správným směrem,“ řekla po volbě.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Tomáš Machula, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, volby, univerzita, České Budějovice, Libor Grubhoffer, Lubomír Pána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým rektorem Jihočeské univerzity je Tomáš Machula  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.