Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

O funkci rektora Jihočeské univerzity se ve třetí volbě ucházejí tři kandidáti

Jihočeská univerzita stále ještě žije v nejistotě. Současnému rektorovi Liboru Grubhofferovi končí 31. března funkční období a zatím není jisté, zda na svém křesle zůstane, nebo zda ho nahradí někdo jiný. Proběhla už dvě kola volby a vítěz ještě není znám. Rozhodne volba třetí?

V prvním kole proti sobě stáli jen dva kandidáti, a to současný rektor profesor Grubhoffer a děkan Zemědělské fakulty profesor Miloslav Šoch. Ani jeden však v tříkolové volbě nedosáhl na potřebnou nadpoloviční většinu hlasů a rektor tak zvolen nebyl. 

Ve druhém kole už proti sobě měl současný pak rektor nové dva soupeře. Bývalého rektora profesora Bůžka z Filosofické fakulty a bývalého ministra školství profesora Dalibora Štyse z Fakulty rybářství a ochrany vod. Zvolení rektora jsme se však opět nedočali a bylo jasné, že se bude konat i třetí volba.

Tentokrát vyjádřili souhlas s kandidaturou tři kandidáti. Současný rektor Libor Grubhoffer, profesor Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod a do volby se vrací i původní kandidát Miloslav Šoch. Samotné volbě bude předcházet veřejné představení kandidátů, které proběhne 3. února od 14:00 v aule Jihočeské univerzity. Volba se pak uskuteční 8. února.

K tomu, aby byl rektor zvolen, musí jeden z kandidátů dosáhnout na nadpoloviční většinu hlasů, což je v případě Akademického senátu 21 hlasů. Akademický senát je tvořen zástupci všech osmi fakult. Každá fakulta je v něm zastoupena třemi akademickými pracovníky a dvěma studenty.

Štítky volby, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Libor Grubhoffer, Dalibor Štys

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O funkci rektora Jihočeské univerzity se ve třetí volbě ucházejí tři kandidáti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.