Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeská univerzita představila tři kandidáty na nového rektora

Akademické veřejnosti se v pondělí představili tři kandidáti na funkci rektora Jihočeské univerzity. O znovuzvolení usiluje současný rektor Libor Grubhoffer, soupeři mu jsou Václav Bůžek a Dalibor Štys. Akademický senát bude rektora volit 12. ledna. Všichni zájemci o funkci v projevech zdůraznili, že dále chtějí rozvíjet univerzitu jako odborné a nepolitické pracoviště.

Každý z kandidátů měl 20 minut na představení své koncepce rozvoje univerzity. Projevům naslouchalo zhruba 250 lidí v zaplněné aule školy. Grubhoffer během svého projevu několikrát zmínil, že mu v současné době vadí fámy, které o univerzitě kolují. „Všechny přítomné ubezpečuji, že rektorát se nechystal zrušit Zemědělskou fakultu, jak jsem v poslední době slyšel z několika zdrojů. V dalším rozvoji nám brání přemíra falešné pozitivity uvnitř univerzity,“ uvedl.

Bývalý rektor Jihočeské univerzity Bůžek veřejně zkritizoval klesající zájem studentů o univerzitu, a tím i méně peněz na rozvoj školy. „Z Českých Budějovic se postupně stala univerzita druhé nebo třetí volby. Propadá ve všech žebříčcích úspěšnosti. Odbornou úroveň zajišťují asistenti, a ne profesoři,“ řekl Bůžek. Chtěl by proto posílit spolupráci se středními školami v regionu. Bůžek byl rektorem Jihočeské univerzity v letech 2004 až 2011, nyní je ředitelem Historického ústavu na Filozofické fakultě.

Další z kandidátů, Štys, byl v roce 2013 ministrem školství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Momentálně působí na Fakultě rybářství a ochrany vod a je zástupcem ředitele Ústavu komplexních systémů. Při svém projevu uvedl, že by chtěl univerzitě vrátit vážnost, kterou měla v polovině 90. let. „Univerzita by se měla více zaměřit na kvalitu, a ne kvantitu,“ uvedl. Základem by podle něj měla být výuka magisterských oborů produkujících absolventy, kteří v rámci své odbornosti naleznou uplatnění v praxi. Škola má také neúměrně vysoké náklady na provoz, míní Štys.

Nově zvolený rektor se ujme své funkce 1.dubna. Akademičtí senátoři už jednou nového rektora neúspěšně volili. Na začátku prosince rozhodovali mezi Grubhofferem a děkanem Zemědělské fakulty Miloslavem Šochem. Ani jeden z nich však v žádném ze tří kol nezískal potřebný počet hlasů. Akademický senát, jenž o volbě rozhoduje, má 40 členů. Zasedají v něm zástupci všech osmi fakult univerzity z řad učitelů i studentů.

Foto Matěj Večeřa | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, univerzita, Václav Bůžek, Dalibor Štys, Libor Grubhoffer, Jiří Rusnok, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita představila tři kandidáty na nového rektora  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.