Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Teologické fakultě vzniká jedinečný projekt Filosofie (asi) za minutu

V dnešní době je za obecně nejhodnotnější vzdělání považováno to technické. Situace ve světě ale ukazuje, že i humanitní zaměření je důležité a mělo by mít ve společnosti své místo. Toto si uvědomují i na Teologické fakultě Jihočeské univerzity, kde se rozhodli přiblížit veřejnosti srozumitelnou formou základy filosofie. Právě tomuto účelu by měl sloužit projekt Fizami.

„Chtěli jsme ukázat, že lidé se nemusí filosofie bát a že pojmy, které budí respekt, nejsou zdaleka tak nepochopitelné, jak se na první pohled nebo poslech může jevit,“ říká vedoucí projektu Fizami a zároveň děkan Teologické fakulty Tomáš Machula.

Videa mohou sloužit jako příprava pro studenty, kteří se připravují na zkoušky či státnice, ale jsou vhodná i pro širší veřejnost. Každý laik, kterého filosofie byť jen okrajově zajímá, v sérii videí nalezne stručné, jasné, ale zároveň odborné vysvětlení klíčových filosofických pojmů.

„Zvolili jsme formu stručných videí a jejich zveřejňování na sociálních sítích, protože jsme přesvědčeni, že tak mohou zaujmout a oslovit širší skupinu lidí, než klasické publikování v učebnicích a časopisech,“ doplňuje Machula s tím, že krátká videa jsou jen prvním krokem a všichni zájemci o moderní vzdělávání se již brzy mohou těšit na další možnosti interaktivního studia filosofie.

„Projekt Fizami do budoucna plánuje i další aktivity, jako jsou filosofické reflexe aktuálních událostí a filmů, rozhovory nebo drobné reportáže,“ dodává Bedřich Jetelina, který má v projektu na starosti produkci jednotlivých videí.

Začít s filosofií můžete už nyní. Na stránkách projektu (www.fizami.cz) naleznete kromě informací o přednášejících také několik prvních videí, ve kterých se dozvíte více o pojmech jako je Duše, Etika nebo Metafyzika. 

Autoři | Foto

Štítky projekt, Teologická fakulta Jihočeské univerzity, Tomáš Machula, Bedřich Jetelina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Teologické fakultě vzniká jedinečný projekt Filosofie (asi) za minutu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.