Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V nové školce v Litvínovicích najdou místo téměř tři desítky dětí

Hned tři věci najednou vyřešilo vedení obce Litvínovice. Zcela nová budova za 28 milionů korun poskytne začátkem roku zázemí obecnímu úřadu, dobrovolným hasičům a téměř třem desítkám dětí. Součástí budovy je totiž školka i dětské hřiště. Litvínovice tak patří do omezené skupiny měst a obcí, které během letošních zápisů přijaly do školky všechny přihlášené děti.

Řešit problém s hlídáním dětí musí každý rok tisíce mladých rodin. Získat místo ve školce a nestrávit noc před její budovou během zápisů, je prakticky v každém větším městě a atraktivních lokalitách téměř nadlidský úkol. Navíc nyní začínají do školek chodit děti silných ročníků z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.

„Za posledních sedmnáct let se zvýšil počet našich obyvatel z devíti stovek na 2500. Stěhují se k nám i mladší rodiny. Stávající školka kapacitně nevyhovovala. Situaci jsme museli řešit,“ říká starostka Litvínovic Alena Nováková.

Řešení přinesla multifunkční budova, kterou obec o víkendu slavnostně otevřela. Investici ve výši 28 milionů korun pokryla obec ze svého rozpočtu. „Až na dětské hřiště, na které nám přispěla Nadace ČEZ částkou 219 tisíc, tak vše ostatní jsme pokryli z vlastních zdrojů. Vytvoření finanční rezervy byla záležitost let, rozhodně to ale nebylo na úkor služeb pro občany. I nadále jsme stavěli nové chodníky či opravovali místní komunikace,“ poznamenává starostka.

Nová budova má význam i pro sousední České Budějovice. Do původní budovy obecního úřadu v Šidlových Dvorech se nastěhují žáci druhého stupně základní školy, který obec příští rok otevře. Dosud je v Litvínovicích pouze první stupeň, na druhý stupeň jezdí děti do základních škol v Českých Budějovicích. „Budějovické základní školy pokrývají i přilehlé obce. Dětí je hodně, kapacity jsou omezené. Už letos jsme museli redukovat místa pro děti, které nejsou z Českých Budějovic. Proto je jakékoli nově vytvoření místo i v okolních obcích je velmi důležité,“ vysvětluje Petr Podhola, náměstek českobudějovického primátora.

Právě v Litvínovicích chtějí do dvou let vytvořit kompletní druhý stupeň základní školy. „Od začátku příštího školního roku začneme šestou třídou a postupně budovu upravíme tak, abychom kapacitně pokryli všechny třídy základní školy,“ doplňuje starostka. 

Štítky Litvínovice, základní škola, České Budějovice, Alena Nováková, Petr Podhola, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nové školce v Litvínovicích najdou místo téměř tři desítky dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.