Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vody v jihočeských řekách ubývá, Vltava je na hranici splavnosti

Vody v jihočeských řekách na závěr prázdnin ubývá, Vltava v úseku Soumarský most - Pěkná je na hranici splavnosti. Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu v úterý řekla, že pokud hloubka vody na vodočtu u Soumarského mostu klesne, úsek bude nesplavný.

Voda ubývá hlavně v horních úsecích toků. "U Soumarského mostu je stav vodočtu v úterý 50 centimetrů, to je dolní hranice splavnosti. Pokud se během večera či noci neobjeví lokální srážky, hladina pravděpodobně klesne pod povolenou hranici pro splouvání vodáckými plavidly," řekla Štěrbová.

Podobnou situaci hlásí horní toky Lužnice a Otavy. "Tam sice splavnost není omezena návštěvním řádem jako v NP Šumava na Vltavě, ale řadu úseků na těchto řekách není už možné splouvat pro nedostatek vody," dodala Štěrbová.

Lépe jsou na tom dolní úseky sledovaných řek. "Vltava pod Vyšším Brodem hlásí průtok 10 metrů za sekundu, letní minima bývají kolem šesti metrů za sekundu. Řeka je tak od Vyššího Brodu dobře splavná. Lužnice v Bechyni má průtok 11 metrů za sekundu a výška hladiny je 114 centimetrů, úsek od Tábora do Bechyně či Kolodějů nad Lužnicí je stále pohodlně splavný," doplnila Štěrbová s tím, že obdobně je na tom Otava pod Sušicemi.

V porovnání s loňským rokem registrují méně vodáků půjčovny lodí, kempy a restaurační zařízení podél řek. "Největší nápor jsme měli v červenci, lidí bylo vzhledem k nestálému počasí podstatně méně než vloni. Nyní je znát, že se vodácká sezona chýlí ke konci, většina půjčoven naplňuje své kapacity nyní zhruba z jedné třetiny až poloviny. Obdobně jsou na tom kempy," řekl Jaroslav Lhotský z půjčovny raftů a lodí Pirát a jeden ze zakladatelů vodáckého serveru iVltava.cz.

Zatímco červencové splouvání řek bylo obvykle dlouhodobě naplánované, v těchto dnech se podle Lhotského většina vodáků rozhodla vyplout na poslední chvíli. "Bývá to teď takový vodácký "last minute" trend. Lidé se díky hezkému počasí rozhodnou ze dne na den a třeba jen na pár dní vyrazí na vodu," dodal Lhotský.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Vltava, Soumarský most, Lužnice, Vyšší Brod, Bechyně, Otava, Česká pirátská strana, Mediafax, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vody v jihočeských řekách ubývá, Vltava je na hranici splavnosti  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.