Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Zoo na Hluboké se narodila mláďata kosmana zakrslého, nejmenší opice světa

Pavilon Matamata v Zoo Ohrada na Hluboké nad Vltavou má svá první mláďata. Pár kosmanů zakrslých, nejmenších opiček světa, přivedl na svět trojčata, řekl Roman Kössl ze zoo.

Jihoamerický pavilon v Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou se od svého otevření pro veřejnost v listopadu loňského roku dočkal svých prvních mláďat. Ve čtvrtek se narodila trojčata kosmanům zakrslým, nejmenším opicím světa.
"Rodinku kosmanů, skládající se až do včerejška z rodičovského páru, jednoho staršího mláděte a dvou přibližně půlročních výrostků, mohou návštěvníci potkávat volně v prostoru celého pavilonu. Dvojice malých puberťáků je dokonce tak drzá a zvědavá, že často přichází k návštěvníkům téměř až na dosah," řekl Kössl.

Samice nejmenšího druhu opic rodí asi po 120 až 140 dnech březosti obvykle dvě, výjimečně jedno nebo tři mláďata, která váží okolo 15 gramů. Chovatelé v Zoo Ohrada objevili ve čtvrtek ráno nejprve jedno mládě, které nosila na zádech samice, po chvíli ale našli další dvě mláďata již na hřbetě samce. Péči o novorozence totiž hned v prvních 24 hodinách přebírá otec a odrostlá mláďata. Ti je nosí k matce jen na kojení.

"Kosman zakrslý nepatří k ohroženým druhům, ale vzhledem ke způsobu života a jejich velikosti se jejich početnost jen těžko v přírodě zjišťuje. Odhaduje se, že jich místy žije až 270 jedinců na kilometr čtvereční. Kosmani zakrslí žijí v pralesích Brazílie, Kolumbie, Peru a Ekvádoru," dodal Kössl.

Kosmani i tamaríni patří do čeledi kosmanovitých, která se vyskytuje asi ve třiceti druzích pouze v tropické Jižní a Střední Americe. Na všech prstech kromě palců mají drápky, proto se jim také často říká drápkaté opičky. Ostatní opice, respektive primáti neboli nehetnatci, mají nehty stejně jako člověk, který mezi ně také patří. Kosmanovití jsou typická stromová zvířata, která na zem slézají jen výjimečně.

"Všichni dorůstají velmi malých rozměrů a většinou nepřesahují hmotnost jednoho kilogramu. Původně se jim také říkalo marmosetky z francouzkého marmouset - trpaslík. Všechny drápkaté opice obývají pralesy, živí se převážně hmyzem, drobnými obratlovci, mízou, pryskyřicí, nektarem a sladkým ovocem. Žijí v párech nebo v malých skupinách. Většina druhů je vážně ohrožena ničením jejich přirozeného prostředí a kácením deštných lesů. Kosmanovi zakrslému i přes častý lov vážné nebezpečí zatím nehrozí," doplnil Kössl.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky opice, Hluboká nad Vltavou, Zoo Hluboká, Kolumbie, Ekvádor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezedný Frank

že by opice kukačka ?

Pondělí, 9. května 2011, 14:17Odpovědět

Bramberka Nová

no to by drbna měla, jestli to náhodou opičanda nechce hodit na toho chudáka opičáka:-)

Pondělí, 9. května 2011, 14:15Odpovědět

Lucie Burianová

Dík za tip na kauzu Po otci začneme neprodleně investigativně pátrat :-)

Neděle, 8. května 2011, 21:57Odpovědět

Bramberka Nová

to jo, ale jestli Drbna ví kdo je otec? :-)))

Sobota, 7. května 2011, 11:48Odpovědět

Libor Matoušek

Pecka! :-D, konečně nějaká dobrá zpráva :-D

Pátek, 6. května 2011, 13:21Odpovědět

V Zoo na Hluboké se narodila mláďata kosmana zakrslého, nejmenší opice světa  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.