Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V novém voze ČD mysleli na cestující i jejich kola

Jednoduché otevírání dveří tlačítky, pohodlnější nástup do vozu pro cyklisty i rodiny s dětmi nebo úchyty pro kola. Tak vypadají zmodernizované patrové vagony, které se pohybují na jihočeských kolejích. Dnes na svou pouť vyrazil z českobudějovického nádraží již čtvrtý vůz.

„Tyto vozy jsou  první vlaštovky, jsme zatím na začátku cesty, “ uvedl při slavnostním uvedení do provozu náměstek generálního ředitele Českých drah Antonín Blažek s tím, že právě tento typ vagónů se hodí právě na lokální jihočeské tratě. „Cestující si vylepšené vozy velmi chválí, ať jde o mladé lidi nebo starší spoluobčany. Osvědčily se v provozu již v prvním prázdninovém měsící, kdy kromě běžných cestujících využívají vlakovou dopravu také vodáci a cykloturisté,“ potvrdil ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah Jiří Kafka.

V rámci modernizace vozy prodělaly hned několik úprav. Při nástupu se cestující setkají s novým ovladáním vstupních dveří, které jsou nyní ovládány tlačítky. Také interiér vozu dostal nový kabát, kopmletně vyměněné jsou je obložení dveří i stropu, vyměněny byly také protiskluzové podlahy. Také nový venkovní nátěr vozu je provedený v barvách Českých drah.  
„Věřím, že tyto úpravy vagónů přispějí ke znatelnému zlepšení komfortu služeb na železnici, po které cestující právem volají. V praxi se tak naplňuje nejen dlouhodná snaha vedení Jihočeského kraje o zvýšení kultury cestování, ale také se ukazuje, že dlouhodpobě uzavřená smlouva s Českými drahami umožňuje tomuto dopravci renovovat svůj vozový park a zlepšovat tak pohodlí všech cestujících na jihočeských železnicích,“ řekl hejtman Jiří Zimola. 

Vozy opravila ve své provozovně v Českých Velenicích pražská firma PMV SERVIS s.r.o., jejíž zástupce Pavel Novák poděkoval Jihočeskému kraji za možnost dát starším vozů novou šanci.

Další nové vozy by měly na trať mezi Strakonicemi a Českými Velenicemi vyjet v polovině  roku 2012, všechny soupravy by tak měly být dodány do konce roku 2014. Nákup těchto jednopodlažních pantografů je spolufinancován Regionálními operačními programy ve výši až 40%.

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky České dráhy, Jiří Kafka, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Pavel Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novém voze ČD mysleli na cestující i jejich kola  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.