Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Jihočeském kraji stále panuje mrazivé počasí, rekordy padly na Temelíně a v Černé v Pošumaví

V Jihočeském kraji i ve čtvrtek ráno silně mrzne, rekordy padly na Temelíně, v Černé v Pošumaví a na Šumavě, kde klesly teploty pod minus 25 stupňů. Gustav Sysel z českobudějovického hydrometeorologického ústavu řekl Mediafaxu, že oteplení přinese až přechod frontálního systému v noci na neděli.

 

Hluboko pod bod mrazu klesla teplota v jižních Čechách i v noci na čtvrtek. "Stanice Horská Kvilda naměřila minimum minus 25 stupňů, v mrazových kotlinách na Šumavě předpokládáme minima ještě o dva až tři stupně nižší. Teplotní rekord hlásí Černá v Pošumaví, tam bylo minus 20 stupňů, a také v Temelíně, kde bylo minus 15 stupňů Celsia," řekl Sysel.
Hodně mrzlo ale i v nížinách, v Táboře a ve Vráži u Písku klesla teplota na minus 18 stupňů a v Českých Budějovicích minus 13,7 stupňů. "Teplotní rekord ale v Českých Budějovicích nepadl, ten má hodnotu minus 19,9 a je z roku 1954. Zajímavostí je, že nejtepleji bylo v Českých Budějovicích 24. února 2008, naměřili jsme plus 19,9 stupňů v roce 2008, oba rekordy jsou tedy stejné, liší se jen znaménkem," doplnil Sysel.
Mrazivé počasí, které do střední Evropy přináší severovýchodní proudění, potrvá do soboty. "Sobotní ráno ještě přinese minima podobné těm z posledních dnů, přes den ale teplota vyleze nad nulu. Nedělní přechod fronty sebou přinese pravděpodobně srážky, na horách sněžení a v nížinách smíšené. Frontální systém se ale bude nad Bavorskem rozpadat a srážky budou jen slabé a jen na západě Čech. V příštím týdnu se opět vyjasní, noční teploty klesnou na minus čtyři až minus osm stupňů a denní vystoupají slabě nad nulu," vysvětlil Sysel.
Mrazivé počasí přináší problémy bezdomovcům a azylové domy tak zaznamenávají zvýšený zájem. "V Českých Budějovicích jsme vyhlásili v azylovém domě v Riegrově ulici krizový stav, obvykle je tam k dispozici 15 lůžek, v krizovém režimu dům pojme na noc dalších 15 lidí bez přístřeší, byť jen na židli nebo na zem, ale lidé přečkají noc v teple," řekl agentuře Mediafax Josef Hes, ředitel Městské charity v Českých Budějovicích.

Štítky Jihočeský kraj, rekord, Temelín, Mediafax, České Budějovice, Šumava, Pošumaví, Horská Kvilda, Tábor, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji stále panuje mrazivé počasí, rekordy padly na Temelíně a v Černé v Pošumaví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.