Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihočeském kraji klesla nezaměstnanost na 6,8 procenta

V Jihočeském kraji klesla v květnu nezaměstnanost na 6,8 procenta. Spolu se Středočeským a Královéhradeckým krajem se jižní Čechy dělí o třetí až páté místo v míře nezaměstnanosti v krajích ČR, řekl ve středu Jiří Beran z českobudějovického úřadu práce.

Oproti dubnu klesla nezaměstnanost v jižních Čechách během května o 0,6 procenta a činí 6,8 procenta. Jihočeské úřady práce tak registrují k poslednímu květnu 23 055 lidí bez práce. "Je to o 1965 lidí méně než k poslednímu dubnu. Letos v květnu se snížila nezaměstnanost i meziročně, vloni v květnu byla nezaměstnanost 7,0 procenta," řekl Beran.

Nezaměstnanost klesla v květnu ve všech okresech kraje, nejvíce na Českokrumlovsku, a to o jedno procento. K poslednímu květnu byla na Českokrumlovsku míra nezaměstnanosti 8,8 procenta. Nejvyšší je nezaměstnanost na Táborsku, rovných devět procent. Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je netradičně na Prachaticku, 5,2 procenta. Na Českobudějovicku, kde je obvykle nezaměstnanost nejnižší, činí tentokrát míra nezaměstnanosti 5,6 procenta.

"V kraji, zejména v příhraničních okresech, je nyní vysoká poptávka po sezonních profesích v gastronomii, v zemědělství a lesnictví. Zájem je i o prodavače na směnný provoz, o řidiče kamionů a také o odborné strojírenské profese. Počet volných míst vzrostl oproti dubnu o 66 a k poslednímu květnu jich úřady práce nabízely 2200," dodal Beran.

Podle Berana lze i v červnu očekávat lehký pokles nezaměstnanosti v kraji a pravděpodobně mírně vzroste i počet volných pracovních míst.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky nezaměstnanost, Jihočeský kraj, Jiří Beran, Úřad práce České republiky, Česko, Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, okres Český Krumlov, okres Tábor, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji klesla nezaměstnanost na 6,8 procenta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.